Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

24.7.2021. 10:36
Austrija
 

Left-wing activists publish online “Judenkarte” of Jewish sites


Activists in Austria published a so-called “Judenkarte” on the internet, on which addresses of Jewish institutions in Vienna could be found and marked with a yellow Star of David.The anonymous group, which goes by the name of “League Of Ordinary People Austria” wanted their map to be understood as a protest against the “Islamkarte”, a map of Muslim sites which had been making headlines and drawing criticism in the country since June. 

Aktivisti u Austriji su publicirali "Judenkarte" s adresama  mjesta gdje se nalaze  Židovske institucije označene sa žutim Davidovim zvijezdama . Anonimna grupa koja se naziva " League Of Ordinary People Austria" želi da se  njihova mapa razumije kao protest protiv "Islamkarte", mape sa  muslimanskim mjestima  koja  se od lipnja u javnosti komentira i  kritizira.  Najavili su da će mapu proširiti na cijelu Austriju i da će je maknuti ako  to bude i "Islamkarta" Nije jasno tko stoji iza te publikacije , pretpostavlja se da se radi o pripadnicima " lijevih grupa". Najavljene su i druge mape kao "mapa pedofila", desnih organizacija pa i studentskih udruženja.

Benjamin Nagele,  glavni tajnik Židovske zajednice u Beču (IKG Wien),   je kazao da je  mapa štetna za zajednicu i da su poduzete mjere protiv autora. Mapa je zatim maknuta ali su stavljeni linkovi za židovske institucije i "aktivisti" su izjavili da su koristili samo javno dostupne informacije.

  Publikacija "Judenkarte" izazvala je mnogo zabrinutosti  jer je porastao antisemitizam u posljednje vrijeme  te je  u Austriji bilo prošle godine 585 antisemitskih incidenata , neki  su bili nasilni. Bio je napad na predsjednika zajednice u Grazu i rabina u Beču. Bio je teroristički napad 2. studenog kod glavne sinagoge u Beču kada su ubijene četiri osobe i 23 ranjene...