Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

25.3.2010. 17:03
Sonja Podgorelec-Ostarjeti na otoku
 

Izvanredna knjiga koju je napisala dr. Sonja Podgorelec iz Instituta za migracije i narodnosti u Zagrebu nosi naslov "Ostarjeti na otoku -kvaliteta života starijeg stanovništva hrvatskih otoka".

Izvanredna metoda istraživanja, humani pristup problemima starijih osoba u kombinaciji sa najnovijim znanstvenim i statističkim podacima, rezultirali su
posebnom knjigom koja se može čitati svuda i uvijek i može poslužiti kao uzor za slična istraživanja u izoliranim sredinama i populacijama.

Knjiga ima 306 stranica, i izašla je 2008. u izdanju Instituta za migracije u Zagrebu , u kojemu dr. Podgorelec radi već dvadeset godina i posebno je posvećena problemima Jadranskih otoka.

Knjiga ima slijedeća poglavlja:
Predgovor
Uvod
I.Starenje i starost na prelasku u treće tisućljeće
II.Kvaliteta života
III.Kvaliteta života starh ljudi na otocima-istraživanje
IV. Programi i projekti za revitalizaciju otoka
V. Zaključak
Literatura
Summary

U knjizi su posebno interesantna i važna biografska istraživanja na Cresu, Lošinju, Krku i Drveniku velom kao i anketna istraživanja na Ugljenu, Dugom otoku i Ižu.
Napravljeno je 10 intervjua sa starim otočanima čije su životne priče upotpunjene
fotografijama i dokumentima.

Ono što nas je posebno zainteresiralo je suvremeni pristup starijoj generaciji kao još uvijek važnom i aktivnom dijelu populacije, pristup kojega i mi imamo u našim istraživanjima i aktivnostima.

Poznavajući rad dr. Sonje Podgorelec ,kroz suradnju na zajedničkim projektima, čestitamo joj na najnovijem uspjehu i izvanrednoj knjizi.