Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

6.1.2022. 7:35
virus
 
prenosimo

COVID-19 cases hit new record as Israel changes testing policies

Nearly 12,00 new virus were identified on Tuesday, highest since the beginning of the pandemic * PCR tests reserved for at risk population.

By ROSSELLA TERCATIN, JANUARY 5, 2022 


As coronavirus cases continued to surge in Israel on Wednesday, with an all-time high of more than 12,500 new virus carriers identified the day before, authorities announced significant updates in testing guidelines to reserve PCR tests for at-risk groups. They also acknowledged that other changes might be needed in isolation and Green Pass policies.

“The Omicron wave presents a different behavior than previous ones, and it forces us to take new steps and adopt a specific perspective,” 

Health Minister Nitzan Horowitz said during a press briefing with Health Ministry Director-General Prof. Nachman Ash, Coronavirus Commissioner Prof. Salman Zarka, and Public Health Services head Dr. Sharon Alroy-Preis.

Starting Friday, when a vaccinated or recovered individual is exposed to a verified case or experiencessymptoms, they will be required toundergo a PCR test only if they are over 60 or haveunderlying medical conditions. Those exact definitions are still under discussion.

PCR tests are more accurate in detecting the virus than antigen or “rapid” tests, especially those performed at home.

For at-risk patients, a timely and accurate diagnosis is crucial to be able to receive the new antiviraltreatments that significantly reduce the risk of developing serious disease.


Prijevod:  

Kako su u srijedu u Izraelu nastavili rasti slučajevi korona virusa, s rekordnim rekordom od više od 12.500 novih nositelja virusa identificiranih dan ranije, vlasti su najavile značajna ažuriranja u smjernicama za testiranje kako bi se PCR testovi rezervirali zarizične skupine. Također su priznali da bi mogle biti potrebne druge promjene u izolaciji i politici "Green Passa".

"Omicron val predstavlja drugačije ponašanje od prethodnih i prisiljava nas da poduzmemo nove korake i usvojimo specifičnu perspektivu", rekao je ministar zdravstva Nitzan Horowitz ....

Počevši od petka, kada je cijepljena ili oporavljena osoba izložena potvrđenom slučaju ili doživi simptome, od njih će se tražiti da se podvrgnu PCR testu samo ako su stariji od 60 godina ili imaju temeljna zdravstvena stanja. 

PCR testovi su točniji u otkrivanju virusa od antigena ili "brzih" testova, osobito onih koji se provode kod kuće.

Za rizične pacijente, pravodobna i točna dijagnoza ključna je kako bi mogli primiti nove antivirusne tretmane koji značajno smanjuju rizik od razvoja ozbiljne bolesti


Pojedinci koji nisu cijepljeni ili oporavljeni - uključujući one koji su primili vakcinaciju ili potvrde o oporavku pred više od šest mjeseci  - osobe starije od 60 godina ili rizične osobe, koje su izložene potvrđenom slučaju infekcije  ili imaju simptome, također se moraju podvrgnuti PCR-u testu.

Ako nalaz pokaže da su zaraženi, moraju se izolirati na10 dana, nakon čega se mogu smatrati oporavljenim pod uvjetom da dobiju odobrenje od svog liječnika. Ako nisu zaraženi, moraju se izolirati na minimalno sedam dana i zadnji dan podvrgnuti PCR testu...

Netko tko se brine o maloljetniku mlađem od 12 godina koji je zaražen morat će ostati s njim u izolaciji, čak i ako je cijepljen.

MINISTARSTVO je također odlučilo da će od četvrtka biti moguće testiranje na antigene u školama, počevši od 3200 osnovnih škola diljem zemlje....

"Ovo je doista vrlo značajna promjena", rekao je Ash. "Svrha mu je identificirati morbiditet među ugroženim osobama što je brže moguće i spriječiti ozbiljne bolesti. " "Manje gledamo na broj slučajeva", dodao je.

"Želimo i dalje sačuvati ostale alate koje imamo da spriječimo infekciju što je više moguće", istaknuo je. 








Počevši od petka, kada je cijepljena ili oporavljena osoba izložena potvrđenom slučaju ili doživi simptome, od njih će se tražiti da se podvrgnu PCR testu samo ako su stariji od 60 godina ili imaju temeljna zdravstvena stanja. O tim točnim definicijama se još uvijek raspravlja.

PCR testovi su točniji u otkrivanju virusa od antigena ili "brzih" testova, osobito onih koji se provode kod kuće.

Za rizične pacijente, pravodobna i točna dijagnoza ključna je kako bi mogli primiti nove antivirusne tretmane koji značajno smanjuju rizik od razvoja ozbiljne bolesti.

More about this source textSource text required for additional translation information

Send feedback

Side panels

Zdrave zaštićene osobe moći će obaviti test na antigen kod kuće ili se podvrgnuti testu na antigen u stanici za testiranje.

U oba slučaja, ako se utvrdi da su negativni, izuzeti su iz karantene. Međutim, ako se utvrdi da su pozitivni, morat će u karantenu 10 dana. Oni koji su obavili test kod kuće moraju ga ponoviti na ispitnoj postaji kako bi se službeno kvalificirali kao bolesni - što je važno i za primanje novčane naknade i za probleme vezane uz sustav Green Pass.

Nakon 10 dana svi mogu izaći iz izolacije uz liječničku napomenu, bez potrebe za daljnjim ispitivanjem.

Pojedinci koji nisu cijepljeni ili oporavljeni - uključujući one koji su primili vakcinaciju ili potvrde o oporavku više od šest mjeseci ranije - osobe starije od 60 godina ili rizične osobe koje su izložene potvrđenom slučaju ili imaju simptome, također se moraju podvrgnuti PCR-u tijelo.

Ako nalaz pokaže da su zaraženi, moraju se izolirati na 10 dana, nakon čega se mogu smatrati oporavljenim pod uvjetom da dobiju odobrenje od svog liječnika. Ako nisu zaraženi, moraju se izolirati na minimalno sedam dana i zadnji dan podvrgnuti PCR testu.

Nezaštićene zdrave osobe dužne su napraviti test na antigen u stanici za testiranje i biti u karanteni 10 dana ako su pozitivni i najmanje sedam dana ako su negativni. Kako bi izašli iz izolacije, u prvom slučaju potrebna im je liječnička obavijest, u drugom slučaju još jedan test na antigen.

Netko tko se brine o maloljetniku mlađem od 12 godina koji je zaražen morat će ostati s njim u izolaciji, čak i ako je cijepljen.

MINISTARSTVO je također odlučilo da će od četvrtka biti moguće testiranje na antigene u školama, počevši od 3200 osnovnih škola diljem zemlje.

Horowitz i drugi dužnosnici naglasili su da će novi sustav postaviti još veću odgovornost na pojedinca, jer Izrael nastavlja nastojati pronaći ravnotežu između zaštite javnog zdravlja i očuvanja normalnog života i otvorenog gospodarstva tijekom pandemije.

"Ovo je doista vrlo značajna promjena", rekao je Ash. "Svrha mu je identificirati morbiditet među ugroženim osobama što je brže moguće i spriječiti ozbiljne bolesti."

"Manje gledamo na broj slučajeva", dodao je.

Na pitanje znače li nova pravila testiranja da će doći do više promjena u drugim područjima, kao što su karantena i Green Pass, dobili su, iako to trenutno nije na dnevnom redu, o tome će se raspravljati u budućnosti.

"Želimo i dalje sačuvati ostale alate koje imamo da spriječimo infekciju što je više moguće", istaknuo je. "Za sada ne radimo nikakve daljnje promjene u drugim politikama kao što su izolacija ili sustavi Green Pass, ali ovo je druga era i morat ćemo razmišljati o svim tim pitanjima u budućnosti."

Testove na antigen koji se nude na stanicama za testiranje za one koji su izloženi provjerenom pacijentu ili pokazuju simptome, kao i PCR, financira država, dok se testovi kod kuće moraju kupiti o vlastitom trošku pojedinca.