Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

15.1.2022. 22:25
Tu Bishvat
 

The Jewish New Year … For Trees!

Tu B'Shevat, the 15th day of the Jewish month of Shevat, is a holiday also known as the New Year for Trees. The word "Tu" is not really a word; it is the number 15 in Hebrew. 



Tu B'Shevat, 15. dan židovskog mjeseca Ševata, je praznik poznat i kao Nova godina za drveće. Riječ "Tu" zapravo nije riječ; to je broj 15 na hebrejskom, 

Tu B'Shevat je nova godina u svrhu izračunavanja starosti stabala za desetinu. Tu B'Shevat se ne spominje u Tori. Našao sam samo jednu referencu na to u Mišni, i jedino što je tamo rečeno je da je nova godina za drveće i postoji spor oko ispravnog datuma za praznik .Ove godine praznik počinje 16.siječnja navečer a završava 17 siječnja navečer. 

Malo je običaja ili obreda vezanih uz ovaj praznik. Jedan od običaja je jesti novo voće na ovaj dan ili jesti od sedam vrsta (šivat haminim) opisanih u Bibliji da ih ima u izobilju u zemlji Izraela. Shivat Haminim su: pšenica, ječam, grožđe (loza), smokve, šipak, masline i datulje (med).Postoji običaj,   u Izraelu,  da se na taj dan sadi drveće kao sjećanje na one koje smo voljeli i prijatelje.



U 16. stoljeću, kabalisti su razvili seder sličan sederu na Pesah , raspravljajući o duhovnom značenju plodova .Ovaj običaj se proširio u sefardskim zajednicama, ali posljednjih godina sve više privlači pažnju među Aškenazima.