Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

13.6.2022. 10:07
Đakovo
 
prenosimo iz Jutarnjeg lista

U Đakovu održana komemoracija   za žrtve Holokausta

                                   sa ranijih komemoracija





"U nedjelju se u Đakovu održala tradicionalna komemoracija u znak sjećanja na žrtve Holokausta. Komemoracija se održala na Židovskom groblju u Đakovu, gdje su na samom ulazu, kod spomen-obilježja, položeni vijenci. Počast žrtvama Holokausta odali su predstavnici Židovske općine Osijek, Koordinacije židovskih općina Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine,  te predstavnici židovskih općina Zagreba, Rijeke, Slavonskog broda, Doboja, Sarajeva i Beograda. Na židovskom groblju pokopane su žrtve sabirnog logora za Židove u Nazorovoj ulici u Đakovu."



Nažalost možemo samo prenijeti članak iz štampe jer  nismo mogli prisustvovati ( nakon toliko godina) tom važnom događaju.   Vjerojatno je to posljedica  "šuma u komunikacijama " 
jer su zainteresirani ,   koji imaju na groblju  svoje najmilije  i prijatelje i koji godinama dolaze,  službeno informirani da se jave Osijeku (organizatoru) , a ne Općini u Zagrebu - pa  se zbog "nezainteresiranosti"  nije organizirao odlazak iz Zagreba- nego su ponovno otišli samo  predstavnici.

sa ranijih komemoracija u Đakovu 

U vrijeme kada se konačno postigao dogovor da se o Holokaustu uči u školama, kada se organiziraju konferencije protiv antisemitizma,  šalju peticije, protesti,  drže predavanja,  govori, štampaju knjige, školuju nastavnici u Yad Vashemu  i Šoa akademiji -   zaista je žalosno da se nije mogao organizirati  odlazak  na komemoraciju žrtvama holokausta  na groblju u Đakovu.