Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

15.6.2022. 9:41
Split
 
SUNDAY, JUNE 19, 2022  

          AT 5 PM
   Virtual Walking Tour: 
           Jewish Split

Details

Event by 

Museum of Jewish Heritage - A Living Memorial to the Holocaust

Public  · Anyone on or off Facebook

Registration required: https://mjhnyc.info/split


Join the Museum and Our Travel Circle for a livestreamed guided walking tour of Split, Croatia and explore the rich Jewish heritage of this beautiful Mediterranean city. The Jewish community of Split is one of the oldest in Europe, having been there since Roman times, growing in depth and breadth as a haven from the Inquisition, and enjoying special status in the city. The city’s Jewish community has seen a revival since Croatia gained its independence in the 1990s.

Prijevod

Pridružite se Muzeju i našem putopisnom krugu u pješačkom obilasku Splita i istražite bogatu židovsku baštinu ovog prekrasnog mediteranskog grada. 

Židovska zajednica u Splitu jedna je od najstarijih u Europi, koja postoji još od rimskih vremena, i bila je utočište od inkvizicije, te uživala poseban status u gradu. 

Židovska zajednica grada doživjela je preporod otkako je Hrvatska stekla svoju neovisnost 1990-ih.

U obilasku će nas naš vodič Lea odvesti do mjesta koja govore o židovskoj prošlosti Splita, uključujući povijesno židovsko groblje na brdu Marjan; Morpurgo, koja je bila jedna od najstarijih knjižara u Europi, a osnovala ju je ugledna židovska obitelj; i ulice bivšeg židovskog geta, gdje se može vidjeti skup praznina u vratima na kojima se nekoć nalazio mezuzzot. 

Vidjet ćemo i popularne znamenitosti kao što je splitska sinagoga, treća najstarija sefardska sinagoga na svijetu koja se još uvijek koristi.