Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

6.11.2022. 20:39
Kristalna noć
 


 

Kristalna noć je pogrom koji su          nacisti u Njemačkoj i Austriji           proveli u noći 9-10 studenog 1938.

Službena izjava je bila  da je to osveta zbog atentata u njemačkoj ambasadi u Parizu od strane  Herschel Grynszpan na Ernsta von Ratha, koji je umro.  

Iste noći je Goebbels, nacistički ministar propagande, kazao da je vrijeme da se kazne Židovi i dao upute  po cijeloj zemlji. 

Već nakon nekoliko sati organiziran je "pogrom"-      stakla u židovskim dućanima su razbijena,                dućani zauzeti, stotine sinagoga i židovskih domova        je zapaljeno i mnogi su Židovi fizički napadnuti. 

Za destrukciju je izabrano stotine sinagoga u           Njemačkoj i Austriji.


Oko 30.000 Židova, mnogi od njih su bili bogati i    uvaženi članovi svojih zajednica, su uhapšeni i              poslani u koncentracijske logore Dachau,    Sachsenhausen i Buchenwald, gdje su bili izloženi nehumanim i brutalnim uvjetima i mnogi su umrli.         I u toku samog pogroma je oko 90 Židova ubijeno.


Najveći je apsurd da su nacisti  proglasili Židove krivima  za "Kristalnu noć" i Židovska zajednica u Njemačkoj  je morala platiti državi odštetu  u iznosu od bilijun njemačkih maraka; oduzeli su sve osiguravajuće police i  vlasnici stanova i radnji su proglašeni odgovorni za štetu,  koju su morali sami sanirati.


U tjednima koji su slijedili doneseni su   zakoni  i naredbe kojima je oteta židovska imovina i sredstva za život. 

Forsirala se " "Arijenizacija" u kojoj se prenosilo  vlasništvo Židova u "arijsko" vlasništvo. Židovi se nisu mogli zaposliti , djeca nisu mogla ići u škole, izgubili su vozačke dozvole, zabranjen im je odlazak na javna mjesta, kina. kazalište .., iselili su se iz svojih stanova-

Ustanovljen je Centralni ured za židovsku emigraciju (Zenstralstelle fuer Juedische Auswanderung)  kako bi se prisililo  Židove da napuste zemlju ( što je tada još bilo moguće)

t očkice predstavljaju sinagoge koje su zapaljene

 US Memorial museum