Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

20.7.2010. 21:31
Još o zakonu o konverziji u Izraelu
 

U članku Sarah Freishtat (www.JTA.org/news) "Opposition to Israeli conversion bill mounts" upozorava se na rastuću opoziciju donošenju tog zakona  u  Knessetu, osobito kritika dolazi iz Amerike, ali i od presjednika  Izraela Netanyahua.

Većina američkih Židova okupljenih u Jewish Federation of North America i Jewish agency for Israel, u Konzervativnom i Reformskom pokretu, upozorava da će takav zakon podijeliti Židove i da će se onda u Izraelu moći priznati samo konverzije koje su održali ortodoksni rabini.

Kongresmen Lowey smatra da Izrael treba ostati dobrodošla zemlja za Židove, kao što je bila tokom povijesti. Smatra da će zakon otuđiti Židove u svijetu i da predstavlja rizik da se oslabi osjećaj jedinstva s/u dijaspori, što je kritično za sigurnost Izraela.

S druge strane,  RCA (Rabbinical Council of Amerika), koji je ortodoksna organizacija, upozorava da se Židovi iz dijaspore ne smiju miješati u izraelske unutarnje zakone, i da izabrano rukovodstvo države Izrael ne smije biti subjekt vanjskog utjecaja ili pritiska drugih vlada, religioznih tiijela ili zajednica.

U prilogu je članak.

  

Naziv dokumenta (Document name)Tip (Type)Download
članakdoc26 Kb