Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

1.6.2024. 9:08
Čakovec
 
U nedjelju, 28. svibnja 2023., na čakovečkom židovskom groblju održana je komemoracija u spomen na čakovečke Židove stradale u Holokaustu. 

Sredinom svibnja 1944. godine odvijao se završni progon Židova koji su deportirani u koncentracijski logor Auschwitz, a uspomenu na njih čuva Židovska općina Čakovec koju vodi predsjednik  dr. Andrej Pal,
 
 Formalno  je zaključen  međunarodni projekt "Never Forget" kojem je  cilj očuvanje sjećanja, edukacija, razvoj tolerancije i građanskoga duha koji jamči mir svima nama.U 
 projekt se uključio veliki broj sudionika seminara, radionica i drugih aktivnosti. S takvom praksom želimo nastaviti, rekao je među ostalim dr. Pal.
 
Glavni rabin Luciano Moše Prelević je na komemoraciji   istaknuo:
 
U periodu prije Drugog svjetskog rata u Čakovcu i Međimurju je živjela brojna židovska zajednica čiji su pripadnici otvarali tvornice, bili pravnici i liječnici, kreirali su društvena kretanja. Zamislite koliki bi dodatni razvojni impuls danas Židovi dali Čakovcu da je zajednica ostala brojnija nakon Holokausta, zaključio je rabin i izrekao molitvu.

  Komemoracija na groblju u Čakovcu. Preneseno sa WEBa  ŽO  Čakovec 

Uz pripadnike židovske zajednice i članova obitelji žrtava iz Čakovca, Varaždina, Koprivnice, Zagreba i drugih gradova, komemoraciji su se također odazvali međimurski župan Matija Posavec i čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.