Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

13.9.2010. 21:02
otvoren izraelski kulturni centar u Nigeriji
 

Opening an Israeli cultural center in Nigeria but still no recognition of Israeli Jews Ibo

Slobodni prijevod.

U Nigeriji je 2.rujna otvoren prvi izraelski kulturni centar kao znak dobrih odnosa Izraela i nekoliko afričkih zemalja. Centar je otvorio Natan Sharanski, predsjednik Jewish Agency u Izraelu.

No taj dobar znak za lokalnu židovsku zajednicu "Jews Ibo" (Igbo ili Ibo Jews Bnei Israel) još ne znači da je Židovska država  (Izrael), do danas priznala Ibos kao jedno od "izgubljenih plemena". Ibo Židovi su članovi Ibo etničke grupe koja prakticira židovsku religiju i smatra se hebrejskom odnosno  kasnije židovskom emigracijom iz Sjeverne Afrike i Egipta u Zapadnu Afriku.

Sada postoji 26 sinagoga u zemlji i pretpostavlja se da židovska zajednica broji 40.000 članova (ima 140 milijuna Nigerijaca).Među najznačajnijim židovskim zajednicama je sinagoga Gihon Abuja i Port Harcourt u južnoj Nigeriji.

Neki izvori spominju prisustvo Židova u Nigeriji već u 638 BC,  i smatra da su Židovi došli u Afriku nakon uništenja prvog i drugog hrama u Jeruzalemu,  te da su ustanovili zajednice širom afričkog kontinenta.Ta je populacija zatim otišla na jug u sub-saharsku Afriku i na zapad u Sjevernu Afriku,vjerojatno nakon arapskog osvajanja.

Ibo Židovi tvrde da su potomci tri izraelska plemena : Gad, Manasseh i Zebulun, a neke obitelji  da su potomci Cohanima i Levita- židovskih svećenika i njihovih pomagaća, u vrijeme hrama u Jeruzalemu.

Priznavanje nigerijskih Židova od strane većine svjetske židovske zajednice je formalizirano 1995-1997, kada je premijer Yitzak Rabin poslao, iz Izraela, jedan tim da traži  "Izgubljena izraelska plemena". Rabini i edukatori sa "zapada", kao npr. rabin Gorin, posjetili su tada Ibo zajednicu, a mnoge zajednice sa zapada su pomogle  poslavši im knjige, kompjutere i religiozne predmete.

 Ali država Izrael još nije, do danas, priznala da su Ibo "izgubljena židovska plemena.

Ibo Židovi nisu jedini Nigerijci koji traže Židovsko nasljeđe. Ostala plemena prakticiraju Judaizam, uključujući one koji pripadaju Yoruba etničkoj grupi. "Igbosi" su Bnei Israel i religiozno su vođeni od rabina Howarda Gorina, koji je završio 1976  (konzervativni) židovski teološki seminar u Americi.

Religiozna praksa Ibo Židova uključuje cirkumciziju muškog djeteta osmog dana nakon rođenja, poštivanje zakona o kašrutu, odvajanje muškaraca i žena u vrijeme menstruacije, nošenja talita i "yarmulke" i proslave praznika kao Yom Kippura i Rosh Hashanah.U posljednje vrijeme je zajednica prihvatila i proslavu Purima i Hanuke, koje su uvedene nakon disperzije mnogih plemena .Židovi najčešće govore Ibo Ibo, ali upotrebljavaju hebrejski u liturgiji.

Oni očekuju od države Izrael da ih prizna kao jedno od izgubljenih židovskih plemena. 

 

 

  

Naziv dokumenta (Document name)Tip (Type)Download
članakmht686 Kb

 

Arhiva vijesti

 Rujan (September) 2010
Internacionalna konferencija u Yad Vashemu o Poljskoj
Karmela Belinki (Helsinki) Official truth
Svjetska organizacija Holokaust preživjelih nam šalje
Sretan rođendan - dr. Nada Reiner
I opet se Osijek iskazao
Tzipi Livi: Time for a new Jewish conversation
izvrsna WEB stranica jevrejske zajednice BiH
Govor prof. Yehuda Bauera
Ponovno otvorena najstarija sinagoga u Mađarskoj
Sastanak predsjednika Huga Chaveza sa židovskim predstavnicima u Venezueli
Suradnja Yad Vashema i poljskih arhiva
Sastanak Ženske sekcije
Naš ponedjeljak
otvoren izraelski kulturni centar u Nigeriji
Most Godina 58 Broj 3 Maj-Juni 2010.
Ruah Hadaša,broj 14, rujan 2010
Jevrejski Pregled broj 9/ Beograd Septembar 2010
Poziv u Suboticu
Akcija ADL za prava muslimana da grade svoju džamiju
Proslava Nove godine u ŽOZ-u
Najljepše želje našoj Mateji
čestitke
Novogodišnja čestitka Shimona Peresa
Novogodišnja statistika u Izraelu
Dan otvorenih vrata u Židovskoj općini
Holocaust survivors tell their story
U Budimpešti otvoren Izraelski kulturni institut
ICJW
Helsinki
Sretna Nova Godina