Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

9.11.2010. 18:02
jta.org/philantropy ( 8.11.2010) "Baby Boomers "
 

Pronašli smo interesantni članak od Sue Fishkoff "Whither the baby Boomers "(Kuda s generacijom tzv. Baby Booma).

Studija Generalne skupštine "Jewish Federation of North America"  pod naslovom "Baby Boomers, Public Service and Minority Communities .
(A case study of the Jewish Community in the United States).

Studija je provedena od kompetentnih istraživača  ( New York University)  u 34  židovske zajednice na uzorku od 6.500  američkih " Baby Boomera" tj. osoba koje su rođene između 1948. i 1964. godine.

Studija je napravljena zbog toga što će se iduće godine u Americi 77 milijuna Baby Boomera umiroviti, a Židovi-umirovljenici će željeti sudjelovati u radu zajednica,  što zahtijeva  više promjena njihove "infrastrukture".

Poznato je da je to najviše educirana i najbogatija generacija u američkoj židovskoj povijesti.

Napravljeni su  intervjui o željama nakon umirovljenja i želji da se angažiraju u židovskim zajednicama-kao volonteri ili da im se plati rad.

Do sada su židovske komunalne strukture u Americi najviše svojih fondova usmjeravale na omladinu i djecu,  te nešto na "vrlo stare" članove. No većina je ignorirala potrebe generacije koja je u svojim srednjim 40- tim do ranim 60-tim godinama odnosno tzv. srednje generacije.

Postoji i problem  nezaposlenosti generacije starije od 50 godina,  koje su izgubile svoj posao i sada im pomažu zajednice.

Tako je Federacija u Detroitu kreirala brojne programe da im pomogne, osobito za žene (koje ranije nisu bile zaposlene) čiji su muževi sada izgubili posao.

Do sada je Federacija Židova u Americi nastojala  privuči i educirati mlade "lidere", no sada počinju i treninzi  za "baby boomere".

Predsjednik Blumberg smatra da se treba pronaći odgovarajući pristup problemu, jer "ako mi izgubimo ovu generaciju, izgubili smo i njihovu djecu i unuke"

Razmislite o našoj "baby Boom" generaciji.

Najveći dio njih je napravio Aliju zajedno sa svojim roditeljima,neki su se i vratili. 

Oni koji su ostali su danas najeduciranija i najproduktivnija generacija, ali su već uključeni kao lideri u židovske zajednice - nadajmo se da će nakon umirovljenja imati više vremena za nas.

A njihova djeca- već su tu- moramo nastojati da ih zadržimo ( zapošljavanje mladih stručnjaka).

  

Naziv dokumenta (Document name)Tip (Type)Download
članakdoc27 Kb