Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

18.5.2011. 11:11
Susret predstavnica ženskih sekcija
 

Izvanredno organizirani "Drugi regionalni susret predstavnica ženskih sekcija" u Jevrejskoj opštini u Subotici imao je bogat stručni , kulturni i zabavni program kojim su bili potpuno ispunjeni dani od dolaska u petak 13.svibnja do odlaska u nedjelju 15.svibnja poslije podne.  Bila je služba u prepunoj sinagogi i kabalat šabat.

predsjenik Subotice

Predavanja su bila kvalitetna i sadržajna: Tomislav Halbrohr, Robert Kovač, Robert Sabadoš, Stevan Mačković, Vuk Dautović, Aleksandar Nećak i film Roberta Sabadoša: "za plod ruku njenih".

lilit

Radionice su vodili Robert Sabadoš i Aleksandar Nećak, a rezime su dali Robert Kovač ii Robert Djerassi iz Jointa,  koji je bio pokrovitelj susreta .

večera

Iz Zagreba su bili dr. Melita Švob, predsjednica Unije židovskih žena Hrvatske i dr. Sida Steiner -Ozmo, potpredsjednica Ženske  sekcije ŽOZ, te iz Splita Ana Lebl, predsjednica ŽO Split (koja je ranije otišla na međunarodnu konferenciju ICJW)  i Maja Gorjan, predsjednica ženske sekcije u Splitu.

Maja i Sida

Sudjelovale su organizacije iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore,  a bilo je  i gostiju iz Mađarske. Veliki broj predstavnika vlasti i raznih organizacija koji su pozdravili ili čak sudjelovali na skupu,  odražava uvažavanje koje Jevrejska opština u Subotici uživa u gradu i široj zajednici.

Đerđi i Ruža subotica

Smještaj u hotelu "Gloria" bio je izvrstan, hrana, osobito kolači vrednih ruku članica ženske sekcije neponovljivi, muzika za pet, izlet za 8 , a prijateljstvo, ljubaznost i  atmosfera za  ocjenu 10+.

Posjetili smo Koloniju Slamarki u Tavankutu i pogledali njihove divne radove i kušali specijalitete. Upoznali smo zajednicu Bunjevaca i njihov orkestar, folklornu grupu pa i modnu reviju sa bunjevačkim motivima.

 modna revija

Radni program - o njemu treba posebno govoriti. Program (susrete) su zapravo organizirali rukovodioci Saveza Jevrejskih opština Srbije i Jevrejske opštine Subotica - koji su,  kao što se priliči,  svi pobožni Židovi - muškarci.

Ropbert Sabadoš

Oni  su vodili diskusije, držali predavanja i sumirali rezultate i naravno  davali uputstva kako se židovske žene trebaju ponašati u svom domu, opštinama i zajednici, uz dužno poštovanja  važnoj ulozi žena u judaizmu, održavanju tradicije i obnovi života u židovskim /jevrejskim opštinama.

Katica

Mi smo, kao dobre židovske žene, s ve to odslušale, prodiskutirale, ponekad se i pobunile, n o ipak je ostao  "gorak osjećaj"  u ovom susretu.

auditorij

Moram priznati, da sam zapravo zadovoljna - jer je ovakva "muška" organizacija "ženskih susreta" otkrila ne samo odnos prema ženama  u židovskim zajednicama ex-Jugoslavije (bez obzira što ima nekoliko predsjednica Židovskih općina) već i potrebu da se razjasne mnoge nedoumice. 

saradnja bez granica

TREBALO BI  OBJASNITI DA POVRATAK RELIGIJI U NEKADA SEKULARNIM ŽIDOVSKIH ZAJEDNICAMA JUGOSLAVIJE (A VJEROJATNO I ŠIRE) NE TREBA BITI KORAK UNATRAG POLOŽAJA ŽIDOVSKIH ŽENSKIH ORGANIZACIJA I NJENIH ČLANICA.

To,  također,  znači da je potrebno još susreta i rada, predavanja, tolerancije, znanja  (što je došlo od "neba",  a što od Adamovog "rebra").

Vrhunac bila je divna ve čera uz "Slavonske bečare",   ples i muziku,  a nakon toga  u sitne sate i "noć muzeja" ...

posjet muzeju

  

 

Arhiva vijesti

 Svibanj (May) 2011
Promocija "Zbornika partizanske gimnazije"
Šavot, Shavout
Mostarsko proljeće i Or haŠemeš
sretan rođendan
Projekt Hearth za povrat imovine
Antisemitizam u Evropi
Komemoracija u Čakovcu
predsjednik Barack Obama u Varšavi
Istraživanje u Izraelu o obilježavanju Holokausta
važna obavijest
nagrada Elie Wieselu
Smotra pjevačkih zborova
Predstavljanje knjige dr.Snješke Knežević
Što je "Respektabilni Anti-Semitizam"?
veterani
nagrada za znanost u Izraelu
Otvoren 5.Festival židovskog filma
Ha-Kol, broj 119, ožujak-travanj 2011
Radna posjeta Jevrejskom istorijskom muzeju
Susret predstavnica ženskih sekcija
konferencija o židovskoj štampi
JDC dokumentacija na internetu
Važna konferencija Svjetske organizacije Holokaust preživjelih
Suradnja sa Studijskim centrom za socijalni rad
prenosimo sa WEB stranice www.zoz.hr
Himna Izraela- u čast 63.rođendana
Novi Omanut-ožujak-travanj 2011
Ruah Hadaša, novi broj
Promocija knjige "Princ Nene"
Lamed broj 5/ Maj 2011
Jevrejski glas, Sarajevo, travanj 2011
Veliki gubitak
Gallupova anketa
Yad Vashem- program za Holocaust Remembrance Day
Proslava u Izraelu