Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

25.7.2011. 21:37
Komemoracija u Subotici
 

prenosimo     http://www.makabijada.com/

Godišnjica deportacije subotičkih Jevreja
16.jun je Dan obeležavanja deportacije subotičkih Jevreja

Polaganjem venaca na spomenike stradalim Jevrejima u ulici Pavla Papa i u dvorištu Sinagoge, obeležena je 67. godišnjica deportacije oko četiri hiljade subotičkih Jevreja.

Komemoraciji u dvorištu Sinagoge prisustvovali su predstavnici jevrejskih opština iz Srbije, Mađarske i Hrvatske, konzulata Hrvatske, Skupštine AP Vojvodine, Gradske uprave Subotica, Severnobačkog okruga, Gradskog odbora SUBNOR-a i drugih institucija i udruženja.

 

"Pre dve godine, kada je grupa huligana oskrnavila Jevrejsko groblje, osećao sam nelagodnost. Danas sam mnogo ponosniji, jer je država u kojoj zajedno živimo pre nekoliko dana donela odluku o zabrani Nacionalnog stroja, profašističke organizacije. Koliko je teška tragična sudbina jednog naroda najbolje svedoči to da je njegovo stradanje u zločinima tokom Drugog svetskog rata postalo svetski simbol za stradanje"(rekao je gradonačelnik) .

 

Naša velika obaveza je da budemo na usluzi Jevrejskoj opštini, da očuvamo tradiciju i nastojanje danas, nažalost, malobrojne jevrejske zajednice u Subotici. Grad će biti partner jevrejskoj zajednici, da sačuvamo sećanje na stradale, i na njihove pretke, i da to partnerstvo prenesemo i na njihove potomke kako se nikada ne bi zaboravilo da je u ovom gradu postojala i postoji jevrejska zajednica, naglasio je Saša Vučinić.

 

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Branislav Mitrović smatra da jevrejska zajednica u Srbiji nema tretman koji na osnovu veličine stradanja i doprinosa kulturi, privredi i nauci zaslužuje. Predsednik subotičke Jevrejske opštine Tomislav Harlbrohr smatra da se ne sme dozvoliti da se šovinizam razvije do mržnje između nacionalnih grupa do te mere da jedna želi da iskoreni drugu. Građani Subotice, kazao je, ne smeju da dozvole da postanu neosetljivi na ispade koji su upereni protiv neke druke nacionalne grupe.

 

Na komemoraciji je, u ime Jevrejske opštine, govorio i publicista i direktor Gradske biblioteke Dragan Rokvić. Godišnjica sećanja na deportaciju subotičkih Jevreja u dvorištu Sinagoge održana je uz prigodan umetnički program, a nakon molitve i polaganja venaca priređen je prijem u Jevrejskoj opštini.

  

 

Arhiva vijesti

 Srpanj (July) 2011
Vizualni centar u Yad Vashemu
statistika o napadima na židovske zajednice i institucije
Antisemitizam u Belgiji
značenje dječjih vrtića u evropskim židovskim zajednicama
Norveška i izazov multikulturalizmu
šest stoljeća nakon prisilne konverzije-priznata židovska zajednica na Mallorki
Sinagoga iz 18 stoljeća je rekonstruirana za muzej u Varšavi
Židovi i Srbi protestiraju zbog oslobađanja Kepira u Mađarskoj
Komemoracija u Subotici
Jevrejski glas ( Sarajevo, juli 2011)
Dnevnik zločinca Mengele-a- prodan na dražbi
Ha-Kol broj 120, svibanj/lipanj 2011
protest u Novom Sadu
Pomoć za bebe u Izraelu
Novosti iz Claims konferencije -pomoć za preživjele Holokausta
požar u Jeruzalemu-uhićen krivac
rođendani
Lamed 8- -august 2011
"Čarolije Izraela" na Pagu
Odlikovan A.Tolnauer, Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine
park pravednika u Zagrebu
Makabi u Beču
memorial u Jedwabne- poljski predsjednik-
Nova WEB stranica Or-Hašemeš
sretan rođendan