Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

28.8.2011. 0:23
Završena je velika konferencija o preživjelima u Holokaustu
 

paljenje svijeća

U Varšavi se od 19.do 23.kolovoza održala "23. Annual International Survivors, Spouses and Families Members of the Second and Third Generation" koju je organizirala "World Federation of Jewish Child Survivors of the Holokaust"  zajedno sa "Association of "Children of the Holocaust" u Poljskoj.
 odbor

Sjednica "Executive committee" i zatim "Governing board" trajala je dva dana sa predstavnicima organizacija i članovima druge generacije, koja je sada postala dio organizacije tako da je  i promijenjeno ime i statut .  Melita Švob je potpredsjednik "World Federation of Jewish Child Survivors of the Holokaust"  ,član Izvršnog i Upravnog odbora, te sekretar EUASa, Evropske organizacije preživjelih čiji je Izvršni odbor  također održao svoju sjednicu. Slijedeća konferencija EUAS-A biti će u Zagrebu.

diplome učiteljima

Bili smo pozvani na svečanu dodjelu nagrada "Irena Sendler" učiteljima škola u Poljskoj, a također na poziv Izraelskog ambasadora  za dodjelu  medalja pravednika. Na večer su organizirani koncerti, predstave i ples.

ola i stefani i steve

Ola, i Ana  predstavnice poljskih organizacija preživjelih zajedno sa predsjednicom Stefanie i  Steve Adlerom (izvršnim   podpredsjednikom) iz  WF činili su jezgru organizacijskog odbora u kojem je sudjelovalo  i mnogo volontera.

Bilo je preko 400 učesnika iz svih krajeva svijeta, a najviše iz Poljske ( preko 100) No i oni koji danas žive u Americi, Izraelu i drugdje,  imali su korijene u Poljskoj ili čak bili spašeni kao djeca  nakon Holokausta. Neki su donijeli i spomen ploče,  a članovi novih generacija željeli su pronaći grobove i pokloniti se sjenama svojih ubijenih predaka.

spomenik Majdanek

logorska odijela tuševi

barake

Organizirana je posjeta Auschwitzu i Majdaneku , spomenicima, grobljima, nekadašnjih ješivama, muzejima ,  sinagogama i ostacima Varšavskog geta.

sinagoga

 

rabi schuldrich groblje

 

svečana večera

U ogromnom Marriot hotelu,   u centru Varšave, sa mnoštvom dvorana i dvoranica bila je velika gužva - organizirani su paneli ( na njima su sudjelovale i Melita Švob - o anti-semitizmu, i Sanja Tabaković- o edukaciji o Holokaustu) . Bilo je mnogo "vorkšopova", seminara, predavanja, sastanaka po zemljama porijekla, po  generacijama,  a najviše spontanih sastanaka s poznanicima, istomišljenicima i  prijateljima. Najčešći jezik bio je poljski , ali paneli i govori istaknutih političkih i znanstvenih autoriteta su  prevođeni na engleski.

prijateljice iz Izraela odbor

Najviše interesa su pobudili predstavnici Claims konferencije koji su govorili o restituciji, fondovima, socijalnoj pomoći , a Greg Schneider o aktivnostima Claimsa.

greg

ORGANIZIRANA  SU RAZGLEDAVANJA I POVIJESNIH I KULTURNIH ZNAMENUTOSTI, A U ORGANIZIRANIM TURAMA POSLIJE KONFERENCIJE i putovanje u  LUBLIN, KRAKOV, MAJDANEK, SCHINDLEROVu TVORNICu SA MUZEJOM,  I CIJELU JEDNU REGIJU ( AGRIKULTURNU) U POLJSKOJ.

kuća dvorac

Spomenik žrtvama Holokausta sa muzejom Holokausta ( u izgradnji)

spomenik i muzej

Prekrasni stari kraljevski grad Krakov bio je posebna "nagrada" već umornim učesnicima konferencije.

 

krakov

  

 

Arhiva vijesti

 Kolovoz (August) 2011
Evropski dan židovske baštine i kulture
Konferencija u Varšavi- o anti-semitizmu
prenosimo sa WEB stranice Židovske općine izvještaj o Varšavskoj konferenciji
Završena je velika konferencija o preživjelima u Holokaustu
"JUdaica" na novoj WEB stranici ŽOZ-a
Protesti u Izraelu
"Shomrim" židovski zaštitari pomažu u održavanju sigurnosti u Londonu
Borba protiv karcinoma dojke u Bosni i Hercegovini
Oproštaj od dr. Dragana Sterna
Papa će se susresti s njemačkim Židovima
Sjećanje na stradanje Janusza Korczaka i djecu
Novi broj časopisa Yad Vashem Newsletter ( No. 11,August 2011)
demografija, Židovi i politika
"Biblijska" arheologija
Toronto-svastike na zidu sinagoge
Pomoć Africi
"Poklon" predsjedniku Peresu
Predsjednik Obama -
Židovski studiji u Istočnoj Evropi
Tiša beAV
Novi materijali o Raoulu Wallenbergu
dug život i genetika
važni linkovi
Izrael i ekstradikcija optuženog za masakr u Srebrenici