Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

29.8.2011. 7:18
Konferencija u Varšavi- o anti-semitizmu
 

Prilažemo sažetak predavanja dr. Melite Švob na "Panelu" o anti-Semitizmu

World Federation of Jewish Child Survivors of the Holocaust
«Remember the past, be happy today»
         Varšava,  kolovoz  19 – 22, 2011

Pannel  "Anti-Semitism and other issues in Today's Europe" Moderator: Steven Adler (USA)

Sudjelovali su: Hania Rosenberg (Švedska), Max Arpels Lezer ( Nizozemska), Philip Sonntag ( Njemačka) i Melita Švob (Hrvatska).                                 

Melita Švob

Slušamo gotovo svaki dan o nekom novom anti-Semitskom incidentu na mjestu i u vrijeme kada to više nismo očekivali i nakon što smo , mi koji smo preživjeli Holokaust, vjerovali da je nestao iz Evrope.

Vjerovali smo da je strahota Holokausta dovoljan podsjetnik, da je dovoljno da imamo Dan sjećanja na Holokaust, edukaciju o Holokaustu, muzeje , arhive i publikacije,  konferencije i deklaracije ,
ali očito je da njegovanje uspomene na Holokaust ne može biti dovoljno za borbu protiv anti-Semitizma i ne može biti zamjena za druge oblike djelovanja, koje smo možda zanemarili.

Pokušaj da se borba protiv anti-semitizma podigne na međunarodni nivo i internacionalne organizacije obično završava izvještajima, konferencijama i deklaracijama...

Jedna od ključnih bila je konferencija « International forum on the Holocaust» 2000. godine u Stockholmu i njena deklaracija.

OSCE – organization for Security and Cooperation in Europe,  sakuplja informacije i traži zaštitu ljudskih prava u pojedinim državama, ali se obično takovi  vežu uz druge oblike netolerancije,, rasizama, islamofobije, ksenofobije i posvećuje im se različiti nivo pažnje.

Održane su konferencije u Berlinu, Bukureštu, Cordobi. Jedna od novijih akcija je Pariška konferencija o povećanoj upotrebi   nterneta za širenje anti-semitizma i drugih oblika netolerancije i mržnje, a najnovija je deklaracija vjerskih lidera (Kršćana,Židova,Muslimana i Budista) u Brusselsu (EU) protiv islamofobije i anti-semitizma u Evropi.

 Publiciraju se godišnji izvještaji kao «Annual Hate Crimes»,» Education on the Holocaust and Antisemitism", "Hate crime Laws», "Guides" )  I Evropska unija organizira svoja tijela (European monitoring centre on rasism and Xenophobia EUMC, Union Rights agency, University center for research on Antisemitism in Berlin itd.)
ali one uglavnom prate konzekvence, a ne i uzroke novog antisemitizam, koji se prenosi u Evropu sa Srednjeg istoka i promovira preko Islamista.

I Council of Europe radi na rezoluciji koja osuđuje anti-semitizam i ima tijelo koje će nadgledati pojave rasizma i netolerancije. Osniva se Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI) koja u 2010. donosi tri programa aktivnosti ( za izvještaje po zemljama, tematske izvještaje i angažiranje civilnih društava).

Uz napore tih organizacija vežu se i American Jewish Committee, European Jewish congress, stvara se Tandis (Tolerance and Non-discrimination information system« - baza podataka o nacionalnim zakonima protiv «hate crimes».

Donose se u UN , u generalnoj skupštini (General Assembly) rezolucije o «Holocaust commemoration and Holocaust denial»

Konferencija u Brusselsu
2009, u kojoj su sudjelovale židovske zajednice i britanski muslimanski lideri , fokusirala se na Muslimanski anti-semitizam.

No to sve izgleda da ima malo efekta jer anti-semitizam u Evropi raste, a borba  nije ni kontinuirana ni konzistentna. Nisu dovoljni samo anti-rasni zakoni već i njihova primjena, anti-semitizam se ne može rješavati samo kažnjavanjem i represivnim mjerama .

Stari antisemitizam se vratio, iako u drugim oblicima i često pod izlikom «anti-izraelizma». Židovi su sada «opresori» nad bespomoćnim Palestincima - slika Holokausta se izvrće- a Židove nazivaju nacistima, i neke Izraelske lidere Hitlerom.

I dok uspomena na bespomoćne Židove, žene i djecu koju su ubijali u logorima i palili u krematorijima može još uvijek izazvati suosjećanje ,   u isto vrijeme Evropa opet postaje mjesto gdje se pale sinagoge (Grčka), oštećuju ih u Poljskoj, Švedskoj, Mađarskoj, Francuskoj , oskvrnjuju se židovska groblja, židovske škole čuva policija, antisemitski slogani su na sportskim događajima.

 

 Bilježi se porast anti-semitskih izjava u štampi, u društvenim mrežama, Internetu, židovski đaci se teroriziraju u školama, studenti u kampovima. iz nekih mjesta u Švedskoj (Malmo) iseljavaju se Židovi pod pritiskom terora muslimanske populacije, koje sada u Evropi ima oko 10 milijuna i stalno raste.

Ponovno se govori o "svjetskoj uroti Židova "i njihovoj premoći i utjecaju čak i u zemljama u kojima Židova više gotovo nema. 
Ne postoji distinkcija između kritike izraelske politike i anti-semitizma i anti-Izraelizma.

 

Svaka ekskalacija sukoba na Srednjem istoku odražava se eskalacijom anti-Semitizma u Evropi. Demonizira se svaka akcija Izraela, pa i humanitarna npr. prilikom pomoći Haitiju.

U Evropi se bojkotiraju židovski dućani, izraelski proizvodi, čak i izraelski znanstvenici, gotovo da se traži od Židova u Evropi da se odreknu Izraela i postanu «lojalni» građani Evrope.

 

Anti-semitizam se veže uz desne i lijeve političke partije , uz pokrete za zaštitu ljudskih prava, opravdava se slobodom govora, slobodom medija, zahvatio je institucije, političke partije i njihove lidere.

 

Javlja se u zemljama u kojima su desetljećima vladali totalitarni režimi - fašizam i komunizam. Javlja se u zemljama koje su nekada bile vezane uz nacističku Njemačku i u kojima su čak domaći nacisti sudjelovali u Holokaustu, i gdje danas ponovno uzdižu njihove vođe , osnivaju neonacističke partije i osuđuju anti-fašizam (i Židove kao borce protiv fašizma).

Javlja se u tranzicijskim zemljama istočne Evrope u kojima su obnovljene židovske zajednice s nepovoljnom demografskom strukturom, ostale  bez vraćene otete imovine koja bi im omogućila normalni rad,  te većinom ovise o humanitarnim i drugim akcijama međunarodnih židovskih organizacija.

 

Javlja se u demokratskim zapadno- evropskim zemljama u kojima se dozvoljava teror muslimanske rastuće populacije nad Židovima  u još relativno velikim zajednicama, ali u kojima raste nesigurnost i  počinju nove migracije , no da li je bijeg rješenje za anti-semitizam u Evropi.

-------------------------------------------------------------------------------

Prilažemo i  osvrt na konferenciju  u Varšavi poslan za časopis "Mishpoha" u SAD.

Melita Švob, Zagreb, Hrvatska

 

Varšavska konferencija 2011  - konferencija za  pamćenje

 

 

Biti na konferenciji u  Poljskoj  ne može se usporediti ni sa jednom drugom konferencijom. 

 

Nije u pitanju samo ogroman napor  američko-poljskog tima uložen u  dobru organizaciju konferencije, veliki broj  učesnika i  razmatranih tema i problema, susret svih generacija i nacija,  brojna događanja, promocije, predavanja, koncerti…

 

 U pitanju je nešto sasvim drugo.

 

Vidjeti groblje bez grobova, zgradu ješive  bez učenika, sinagogu bez  Židova ,  obići  samo  ostatak zida  nekadašnjeg Varšavskog geta  danas nakrcanog  soc-realističkim zgradama  ili  naći prikaz nekadašnjeg židovskog života  u Poljskoj kao muzejski eksponat  -  strašni  je  dokaz pustoši koju je ostavio  Holokaust u predratnoj najbrojnijoj židovskoj populaciji..

 

Možda  to sve postoji i u drugim pa i mojoj zemlji  ,  gdje mi . povjesničari  tumače kako je izgledao  židovski Zagreb u kojem sam odrasla, ili gdje  prolazim kraj kuće u kojoj sam  živjela,  a ne mogu  je povratiti.   No, tokom vremena pomirenje i oprost  utječu da se nastoji zaboraviti ružna prošlost  i  pusti da život teče dalje.

 

 

Ali obilaziti jeziva .mjesta  ubijanja Auschwitza, Majdaneka   i osjetiti kako  je tamo možda ostao samrtni krik nekog iz tvoje obitelji ili mu se možda ostaci nalaze u hrpi pepela skupljenog  iz  polja oko Majdaneka  - to je doživljaj  kojeg možemo osjetiti samo tamo i samo  mi, preživjeli,   kada molimo kadiš   zajedno sa brojnim učesnicima poljskog porijekla koji su se došli pokloniti  uspomeni i sjenama svojih ubijenih predaka.

 

Izvrsna organizacija konferencije , odlična atmosfera, veliki interes za odabrane teme, kvalitetna predavanja, dokaz su vitalnosti naše Svjetske federacije  i pravih odluka donesenih u posljednje vrijeme, a među njima bila je  i odluka da se ova konferencija održi u Poljskoj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Arhiva vijesti

 Kolovoz (August) 2011
Evropski dan židovske baštine i kulture
Konferencija u Varšavi- o anti-semitizmu
prenosimo sa WEB stranice Židovske općine izvještaj o Varšavskoj konferenciji
Završena je velika konferencija o preživjelima u Holokaustu
"JUdaica" na novoj WEB stranici ŽOZ-a
Protesti u Izraelu
"Shomrim" židovski zaštitari pomažu u održavanju sigurnosti u Londonu
Borba protiv karcinoma dojke u Bosni i Hercegovini
Oproštaj od dr. Dragana Sterna
Papa će se susresti s njemačkim Židovima
Sjećanje na stradanje Janusza Korczaka i djecu
Novi broj časopisa Yad Vashem Newsletter ( No. 11,August 2011)
demografija, Židovi i politika
"Biblijska" arheologija
Toronto-svastike na zidu sinagoge
Pomoć Africi
"Poklon" predsjedniku Peresu
Predsjednik Obama -
Židovski studiji u Istočnoj Evropi
Tiša beAV
Novi materijali o Raoulu Wallenbergu
dug život i genetika
važni linkovi
Izrael i ekstradikcija optuženog za masakr u Srebrenici