Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

17.12.2011. 17:59
Židovi na Gibraltaru
 

Prenosimo i dijelom prevodimo

 

In tiny Gibraltar, an outsized Jewish infrastructure
By Alex Weisler · December 11, 2011

Na malemom Gibraltaru  nalazi se izvanredna Židovska zajednica


Members of Gibraltar's largely Sephardic, largely Orthodox community pick up children from the community's primary school, which is seeing record enrollment. (Alex Weisler)GIBRALTAR (JTA) -- Four synagogues, a mikvah, a kosher coffeehouse and separate boys and girls religious high schools.

Članovi pretežno sefardske, pretežno ortodoksne zajednice  dočekuju svoju djecu iz  židovske osnovne škole / slika). Imaju četiri sinagoge, mikve, košer kavanu i odvojene djećake i djevojčice u religioznoj višoj školi.

Combined, they suggest a community far larger than just 750 Jews. But Gibraltar -- the tiny British overseas territory of 30,000 that sits at the foot of Spain and at the gateway to North Africa and the Mediterranean -- has spent centuries cultivating its individuality....

Svojom kombinacijom, oni izgedaju kao zajednica koja je daleko veća nego samo 700 Židova. Ali Gibraltar- maleni prekomorski teritorij Britanije sa 30.000 stanovmnika, koji se nalazi na kraju Španjolske i na putu sa Sjevernu Afriku i Mediteran- provela je stokljeća u njegovanju svoje individualnosti.


"Mi imamo "infrastrukturu" koja se može usporediti sa zajednicom od 2000 članova, iako nas ima samo 700" rekao je Mark Benady, koji je rođen na Gibraltaru i koji je potpredsjednik Židovske zajednice.

Židovi na Gibraltaru su pretežno  ortodoksna sefardska židovska zajednica koja je postepeno rasla u prošloj dekadi, povečavajući za 25% u posljednje tri godine. Židovska osnovna škola ima sada rekordnih 140 đaka i nedavno je dogradila , uz pomoć vlade, još jedan kat sa modernim prostorom.

Na svom je putu, zajednica postala još  religioznija i, mnogi kažu, više "otočna" ( insular) .


Židovi su živjeli na Gbraltaru od 1356.godine. U više od 200 godina,počevši sa protjerivanjem Židova sa Iberijskg poluotoka 1492, ovdje nije bilo Židova. To se promjenilo 1713 kada je Britanija preuzela kontrolu nad teritorijem  nazvanom  "Gib" ili "stijena".

U kasnijim stoljećima , Židovi su zauzeli glavne političke položaje. U 2008-2009 položaj gradonačelnika imao je Solomon Levy. Ipak neki kažu da "zid" između Židova i neŽidova postao  sve viši.

Postoje Židovi koji uopće nemaju kontakt sa nežidovima, rekao je Abergel. Oni ne žele dolaziti (slati djecu) na išta  što nije organizirano od Židovske zajednice ( npr. satove plivanja, balet, judo itd)

To nije uvijek bilo tako. Kao student Benady je pohađao nežidovsku školu i imao mnogo prijatelja koji nisu Židovi, što je danas rijetko kod mladih Gibraltačana. Ali Bernady kaže da on poštuje  toplinu i bliskost  koja je nastala zajedničkim osjećajem koji dijele u zajednici.

 

Židovi Gibraltara, kao i sam teritorij,  dijeli dva svijeta- granica   sa Španjolskom je zartvorena 1967. od diktatora Franka   i bila je popraćena referendumom na kojemu su stanovnici Gibraltara željeli ostati Britanci. Granica,  koja je označena sa pistom aerodroma , nije se ponovno potpuno otvorila do 1985 , nakon što se Španjolska pridružila Evropskoj  ekonomskoj uniji.

dalje čitajte u originalnom članku

  

Naziv dokumenta (Document name)Tip (Type)Download
članakdoc91 Kb

 

Arhiva vijesti

 Prosinac (December) 2011
protest Jevrejskih opština Srbije
nova kniga predsjednika Evropskog židovskog kongresa Moshe Kantora
"Košer" autobusne linije u Jeruzalemu
Židovi na Islandu
Menora u Zagrebu
Novi broj časopisa Ha-Kol (studeni/prosinac 2011)Izašao je novi broj časopisa Ha-Kol- glasila
Predsjednik Tadić na proslavi Hanuke
iz Yad Vashema
proslava Hanuke širom svijeta
In memoriam Vaclav Havel
proslava Hanuke
Sretan rođendan Gizela
sretne Hanuka praznike
Židovi na Gibraltaru
Jevrejski Pregled, Beograd ,Decembar 2011
Novi broj Ruah Hadaša
Predstavkljanje knjige Predraga Matvejevića
je li Židovstvo uvijek bilo poznato po majci?
ravnopravnost žena u Izraelu
sretan rođendan Bjanki Auslender
Cafe Europe fond
Nobelova nagrada za mir
Predsjedenik Obama i Hanuka
Uspješna Ženska sekcija
Promocija knjige Hanne Krall
Monopoli-antisemitska igra neonacista
Što se događa u komi
Osnovan Task -force za borbu protiv antisemitizma
Židovi u Mađarskoj i Židovi u Poljskoj
Svastike na židovskomm groblju na Kosovu
Mješoviti brakovi u dijaspori
židovska populacija 2010 godine
preporuka
Njemačka potpora Židovskim zajednicama
državne nagrade za znanost dodijeljene u 2011 godini