Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

21.2.2012. 15:07
U Židovskoj općini Zagreb održana je Konferencija za štampu
 

U utorak,21. veljače, u 11. sati održana je Konferencija za štampu u Židovskoj općini  Zagreb, Palmotićeva 16.
Konferenciji su prisustvovali brojni predstavnici medija. Konferenciju je vodio prof.dr. Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina Hrvatske i predsjednik Židovske općine Zagreb, zajedno sa gospodinom Bienefeld Jašom, članom Vijeća ŽO i rabinom Koordinacije i ŽO Zagreba, Lucianom Moše Prelevićem.
Konferenciji je prisustvovala dr. Melita švob, predsjednica Udruge preživjelih Holokausta u Hrvatskoj (potpredsjednica Svetske organizacije),  koji su najviše zainteresirani za povrat svoje imovine. Napravljene zabilješke, nisu i zvanični izvještaj ŽO Zagreb:
Konferenciija je organizirana u vezi povrata Židovske imovine i potrebe mijenjanja sadašnjih zakonskih odredbi koje to ograničavaju. Za konferenciju su pripremljeni pisani materijali,  a omogućena  su i pitanja novinara i diskusija.


Pitanje je vremena koje se priznaje za povrat imovine ( 1941 ili 1945), prava na nasljeđivanje ili odštete ( samo prvi nasljedni red tj.djeca- koja su većinom također ubijena u Holokaustu) te pitanje Židova koji su otišli u Izrael (1948-1952) i pri tome se morali odreči i imovine i državljanstva , a sada pravo na povrat imaju samo građani Hrvatske.


Radi se o velikoj imovini , komunalnoj i privatnoj, jer je prije Holokausta postojala 41 Židovska općina u Hrvatskoj sa preko 25.000 članova. Većina je ubijena u Holokaustu, a imovina oduzeta. Danas ima samo 10 židovskih općina s ukupno oko 2.500 članova, najveća, zagrebačka općina od nekadašnjih 12.000 članova, danas ima samo ima oko 1.500 članova.


Članovi Židovske općine Zagreb dali su veliki doprinois razvoju i kulturi grada Zagreba ( viditi "Vodič kroz Židovski Zagreb"),  a  oni koji su se uspjeli spasiti sudjelovali su u poslijeratnoj izgradnji zemlje, spašavanju izbjeglica, domovinskom ratu , a sudjeluju i danas , jer smatraju Hrvatsku svojom domovinom.


Do sada je vrlo je malo židovske  imovine vraćeno, a to je od presudne važnosti za normalni život Židovske zajednice- njenih vjerskih, socijalnih i kulturnih programa - brige za Holokaust preživjele, brige za nove generacije, socijalne slučajeve itd. Procesi se odugovlače godinama i ima se dojam da se čeka da generacija  izumre.


Ne traži se povrat kompletne imovine, već dogovor i povrat imovine koja može osigurati opstanak zajednice. Sadašnje financiranje od strane države ( ugovor ) je minimalno, kao i sufinanciranje staračkog doma "Lavoslav Schwarz" ( svega 50.000 kuna godišnje za socijalne slučajeve).


Nekim je židovskim zajednicama (Split, Dubrovnik) uspjelo dobiti imovinu. Imovina koja je vraćena npr. zgrada na uglu Amruševe i Petrinjske u Zagrebu,  je devastirana i bila su potrebna dodatna ulaganja u infrastrukturu.


Popis imovine koja se potražuje  predan je nadležnim organima u zakonskom roku, koji je bio kratak, te možda nije popis niti potpun.

Traženje povrata imovine i adekvatnih zakonskih izmjena nema političku pozadinu, ne traže se iznimke i zajednica će se prilagoditi datim prilikama.Imali smo vrlo teško razdoblje miješanja politike u unutrašnje stvari zajednice ( bivši predsjednik Mesić) kada se čak, tražilo ukidanje Židovske općine Zagreb.


Što se tiče izgradnje "sinagoge" na mjestu gdje je bila sinagoga srušena od strane nacista 1941/42 godine, ne misli se graditi nova sinagoga ili njena replika,  već Memorijalni ( i kulturni) centar, onda kada budu prilike dozvoljavale.

Postojali su "planovi" za izgradnju sinagoge, njen izgled i namjenu, osnovani su "Odbori" na nivou grada, ali  smatra se da o izgradnji treba odlučivati  Vijeće Židovske općine Zagreb , jer je srušena njena sinagoga.


 Detaljnija kronologija može se pročitati na WEB stranici: www:ZOZ.hr i  drugim publikacijama.

  

 

Arhiva vijesti

 Veljača (February) 2012
Latvija i njene dileme
Film "u zemlji krvi i meda" u Holocaust muzeju u Washingtonu
Poljska i zakon o povratku židovske imovine
Novi predsjednik Židovske zajednice u Austriji
O posjeti pape rimskoj sinagogi
Sretan rođendan
Nova WEB stranica
Purim
govor predsjednika Josipovića u Knesetu
Obnova poznatog "Montefiore windmill" ( vjetrenjače) u Jeruzalemu
Košer hrana u Poljskoj
Predstavljanje knjige "Sarin ključ"
Posjeta izložbi u Umjetničkom paviljonu
U Židovskoj općini Zagreb održana je Konferencija za štampu
Prenosimo sa WEB stranice Židovske općine Zagreb
PONEDJELJAK ZA DRUŽENJE
U Brusselsu osnovan Židovski parlament
Jevrejski pregled 2/ februar 2012
Prenosimo iz Jevrejskog pregleda 02.02.2012
Predavanje u KD Miroslav Šalom Freiberger
Izložba slika u Židovskoj općini u Zagrebu
Nagrada od 100.000 $ za povijesnu knjigu
Iz izraelske štampe o posjetu predsjednila Josipovića
izbori u Francuskoj i Židovi
Predsjednik Josipović u Izraelu
Grobovi u Treblinki
BERLINSKI MUZEJ TREBA VRATITI POSTERE KOJE SU NACISTI OTELI žIDOVIMA
Podrška Putinu od religioznih lidera u Rusiji
Edukacija o Holokaustu
Yad Vashem News
filmovi "100 godina u 10 minuta" i "Lea i Darija"
Poziv predsjednika EUAS-a na Konferenciju u Zagrebu
Lamed broj 2- 2012
Program izraelske ambasade za 2012 godinu
Novi broj časopisa Lamed
EUAS konferencija u Zagrebu
Norveška i njeni Židovi
Tu b'shevat
Konferencija ICJW u Berlinu
Dokumentacija francuskih željeznica o deportaciji Židova u Holokaustu
Uspjeh izraelskih znanstvenika
Hearth baza podataka o otetoj imovini u Holokaustu
Austrija otkazala nagradu desničarskom lideru zbog antisemitizma
Odnosi Izrael- Dijaspora
Sjećanje na Holokaust u Italiji
Otvoren u Yad Vashemu novi prostor za Međunarodnu školu
Izrael je druga zemlja u svijetu u edukaciji stanovništva
Francusko odlikovanje predsjedniku Evropskog židovskog kongresa
Njemačka pomaže aktivnosti Yad Vashema