Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

29.5.2012. 7:14
konferencija EUAS-a u Zagrebu
 

U Židovskoj općini Zagreb održati će se međunarodna konferencija "European association of Holocaust survivors - EUAS"  , od 1-3 lipnja. 

Konferenciju organiziraju EUAS, Udruga preživjelih Holokausta u Hrvatskoj, Židovska općina Zagreb i predstavnik židovske nacionalne manjine Zagreba. Organizacioni odbor vodi dr.Švob Melita.



Konferencija započinje u petak navečer sudjelovanjem preživjelih Židova iz Engleske, Nizozemske, Poljske, Švedske, Slovačke, Izraela, Srbije i  Hrvatske na šabatnoj večeri (nakon službe u sinagogi i paljenja svijeća).

Radni dio konferencije započinje u subotu 2. lipnja uvodnim predavanjem prof.dr. Nevena Budaka "Edukacija o Holokaustu ".

U panel diskusiji "Židovi u Evropi danas" sudjelovati će Max Arpels Lezer iz  Amsterdama, Hania Rosenberg iz Stockholma, Aleksandra Kopystynska iz Varšave i Melita Švob iz Zagreba.

Hana Arnold iz Izraela održati će predavanje "Židovi koji su spašavali Židove" - o novoj akciji Yad Vashema.



Priređena je izložba knjiga i publikacija o Holokaustu i Židovima Hrvatske (Narcisa Potežica) i Izložba slika i fotografija o Holokaustu u Hrvatskoj (Mira Wolf) .

Sudjelovati će  Jevrejski istorijski  muzej iz Beograda svojim publikacijama  "Mi smo preživjeli"- 5 knjiga sjećanja,  neke prevedene  na engleski i  Memorijalni centar Jasenovac.

Uz  vodiče omogućeno je gostima razgledavanje Zagreba prije  svečane večere,  uz  muzički  program (Neven Tabaković) i plesni (Neda Wiesler) program.

Za učesnike su priređeni pisani materijali -sažeci predavanja  na engleskom i hrvatskom jeziku i dokumentacija o groblju žrtava logora Đakovo ,  koje će učesnici konferencije posjetiti u nedelju 3. lipnja.

Izvršni odbor evropske organizacije preživjelih Židova, (osnovane 2000. godine u Pragu), koja okuplja organizacije iz dvadeset zemalja održati će svoj redovni godišnji sastanak.


Predsjednik organizacije je Max Arpels Lezer, koji je i član Evropskog židovskog kongresa i Centralnog odbora Claims konferencije. Sekretar EUASa je dr. Melita Švob, predsjednica Organizacije preživjelih Holokausta u Hrvatskoj i potpredsjednica Svjetske federacije, koja je poduprla organiziranje ove konferencije,uz druge institucije i organizacije.

Napominjemo da su ova organizacija i njeno vodstvo upornom borbom uspjeli zaštiti prava preživjelih Židova iz  postkomunističkih istočno-evropskih zemalja i da se danas,  zajednički,  bori protiv rastućeg anti-semitizma u Evropi.


Posjeta   groblju u Đakovu, kroz  koje će ih provesti Lea Maestro (Sarajevo) i komemoracija ( rabin Luciano Moše Prelević) omogućiti će susrete sa preživjelim iz drugih država nekadašnje Jugoslavije .

Zatim  slijedi zajednički ručak kojeg  tradicionalno organizira Židovska općina Osijek (Drago Kohn) te razgledavanje  grada Osijeka ( vodi Darko Fisher) .

Na konferenciji će sudjelovati članovi nedavno osnovane  "Shoa Akademije" pri Židovskoj općini Zagreb,  kao i brojni istaknuti djelatnici  iz znanosti, kulture,  politike  i zaštite ljudskih prava .



 


  

 

Arhiva vijesti

 Svibanj (May) 2012
Proslava "Dana Jeruzalema"
konferencija EUAS-a u Zagrebu
nagrada za židovske umjetnike
Posjeta umjetnici Veri Dajht-Kralj
YAD VASHEM I FRANCUSKE ŽELJEZNICE POTPISALE SPORAZUM
BELGIJA I iZRAEL - INCIDENT KOD RUKOVANJE MINISTARA
Edukacija o Holokaustu, Čakovec
Jevrejski glas, mart 2012, br. 52
Evropski židovski kongres - sastanak u Pragu
Ha-Kol, ožujak/travanj 2012
Židovska općina u Osijeku za grad Osijek
Oskvrnut spomenik Wallenbergu u Budimpešti
Praznik Šavot
protesti haredi ortodoksa protiv interneta
Česi i Izrael
Židovski kongres traži mjere za zaštitu Židova u Evropi
antisemitizam na Facebook stranici
Mađarska i Židovi
Grčka i Židovi
Situacija u židovskoj zajednici u Belgiji
Novi francuski predsjednik i antisemitizam
glorifikacija suradnika nacista u Litvi
Ana Frank i tura po Amsterdamu
Mladi "haredi" žele studirati
Austrija komemorira oslobođenje logora MaUthausen
incident u Njemačkoj
sretan rođendan Branka
Židovska majka u Holokaustu
Evropski židovski kongres (EJC) i izbori u Francuskoj
važne institucije i izvori podataka
anti-Semitizam u Češkoj
OTKRIVAJU SE NOVA GETA IZ VREMENA hOLOKAUSTA
Proslava " lag be Omer" u Izraelu
JDC novosti
Izrael
Ženska sekcija
o židovskom plesu
židovska zajednica u Grčkoj zabrinuta rezultatima iizbora
da li su Židovi "rasa"
Židovski kongres u povodu izbora u Francuskoj i Grčkoj
Kladovo 2o12
Mishpocha, spring 2012
Štampanje knjige "Mein Kampf" u Njemačkoj
1.maj u Izraelu
Arhivi iz Dahau logora
Lamed 5- svibanj 2012