Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

28.9.2012. 10:49
predsjednik Josipović o negiranju holokausta
 

prenosimo iz lista "Most"  jul/avgust 2012.

Hrvatski pred sednik osudio izjave šefa nadbiskupskog arhivaU odgovoru na pismo Alena Budaja, direktora "Margelovog instituta", predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izrazio je zabrinutost zbog negiranja ustaških zločina u Jasenovcu  i istakao da je taj logor simbol zla koje niko u civiliziranom svetu ne bi smeo da ignoriše i negira. Josipović je reagirao na izjave Stjepana Razuma, šefa Nadbiskupskog arhiva, sastavnog dela Hrvatskog državnog arhiva, u intervjuu Hrvatskom listu od 9.augusta o nepostojanju dokaza o masovnim ustaškim zličinima u Jasenovcu. Efrain Zurof, direktor Simon Vizental centra u Jerusalimu, traži da Razum podnese ostavku na mesto upravnika arhiva.


Prenosmo članak:


Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izrazio je zabrinutost zbog negiranja ustaških zločina u Jasenovcu i istakao da je taj logor simbol zla koje niko u civilizovanom svetu ne bi smeo da ignoriše i negira. Josipović je reagovao na izjave Stjepana Razuma, šefa Nadbiskupskog arhiva, sastavnog dela Hrvatskog državnog arhiva, u intervjuu Hrvatskom listu od 9. avgusta o nepostojanju dokaza o masovnim ustaškim zločinima u Jasenovcu


Hrvatski predsednik je u saopštenju izrazio zabrinutost i zbog činjenice da takve izjave iznosi osoba koja je na takvoj poziciji.


"Kao predsednik i kao građanin ove zemlje, Josipović je više puta jasno isticao da je takozvana Nezavisna Država Hrvatska bila zločinačka, i na ideji genocida zasnovana, politička tvorevina, koja je imala podršku okupacionih sila, te je i nastala u najvećoj meri kao njihov proizvod",

ističe se u saopštenju koje je sinoć objavljeno na internet stranicama predsednika Hrvatske.


Karakter ustaškog pokreta bio je zločinački, navodi dalje Josipović, pa je on, zajedno s njegovim saveznicima, fašistima i nacistima, odgovoran za stvaranje i održavanje koncentracionih logora od kojih je najveći i po broju žrtava najgori bio Jasenovac.


"U Jasenovcu se zaista dogodio holokaust nad Jevrejima, genocid nad Srbima i Romima, te stravični zločini prema Hrvatima, neistomišljenicima režima, pripadnicima antifašističkog i komunističkog pokreta, simpatizerima Narodnooslobodilačkog pokreta i mnogim slobodoljubivim gradjanima koji su se odupirali ustaško-fašističkom režimu", istakao je Josipović.


U saopštenju se ističe i da je Jasenovac simbol zla koje niko u civilizovanom svetu, pa ni u Hrvatskoj, ne bi smeo da negira ili ignoriše.


Podseća se i da predsednik, zajedno s predstavnicima najviših institucija u Hrvatskoj, svake godine odaje počast žrtvama Jasenovca i drugim žrtvama ustaškog režima, te da je on u više javnih nastupa govorio o zlu koje je naneo ektremni nacionalizam.


"Predsednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, zajedno s ostalim institucijama Republike Hrvatske, odlučno se suprotstavlja svakom iskazivanju neoustaštva, negiranju genocida i holokausta, kao i negiranju zločinačkog karaktera ustaške NDH", navodi se u saopštenju iz Josipovićevog kabineta.

  

 

Arhiva vijesti

 Rujan (September) 2012
(pred)sukot u Osijeku
EVROPSKI ŽIDOVSKI KONGRES O EKSPLOZIJI U GRADU MALMO
Sukot
Sjećanje na dr. Nadu Reiner
Most- Bilten udruženja useljenika iz bivše Jugoslavije u Izraelu Jul/avgust 2012
predsjednik Josipović o negiranju holokausta
Skandinavija i Židovi
Izrael i Yom Kippur
Yom Kippur
Sretan 90-ti rođenhdan Mila
spomenik ubijenim Romima u Berlinu
Čestitka Nove Godine u Londonu
Novi Omanut srpanj-kolovoz 2012
Ruah Hadaša,rujan 2012
Lamed, lipanj 2012, Lamed rujan 2912
zajednice u Latinskoj Americi
Čestitka od Claims conferencije- Tel Aviv
čestitka iz EU povodom Rosh Hashanah
populacija u Izraelu
Sastanak "genija" u Jeruzalemu
Antisemitizam u Evropi
Novosti iz Yad Vashema
iZLOŽBA U SKOPLJU: NACISTIČKI TEROR NAD HOMOSEKSUALCIMA
Njemačka obilježila 40 godišnjicu masakra izraelskih atletičara u Munchenu
Camp u Szarvasu
istraživanje o religioznosti u svijetu
Yad Vashem :The Shoah Victim's names recovery project
nova knjiga: RAPE WEAPON OF WAR AND GENOCIDE
sastanak židovskih i muslimanskih lidera
Sretna Nova Godina 5773
U Yad Vashemu- "Kindertransport"
podrška u Berlinu
Evropski dan židovske baštine i kulture u Židovskoj općini Zagreb
Angela Merkel- za dozvolu cirkumcizije u Njemačkoj
U izraelu-kažnjava se "govor mržnje"