Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

18.12.2012. 10:02
Arheološka iskopavanja u Sobiboru
 

prenosimo i prevodimo ovaj interesantni članak.

Excavations Israeli archaeologist Haimi rewrite the Holocaust

Written by Laura Elisa Rose 

Iskopavanja izraelskog arheologa Haimija pišu "novi" Holokaust


 When the Israeli archaeologist Yoram Haimi decided to investigate the story of ' holocaust of his family, he decided to do so by exploiting what he knew best: he began to dig.After learning that two of his uncles were killed in the infamous c ampo Sobibor death, in eastern Poland , has undertaken a project to excavate that sheds new light on the functioning of one of the most famous Nazi death machines, including identifying the position of the gas chambers where hundreds of thousands of people were killed.


Kada je Izraelski arheolog Yoram Haimi odlučio istraživati  priču o holokaustu svoje obitelji, odlučio je da to učini  na način koji najbolje zna - kopanjem. Nakon što je saznao da su dva njegova strica bila ubijena u poznatom logoru  smrti Sobiboru, u istočnoj Poljskoj, organizirao je projekt iskopavanja koji je bacio novo svijetlo na funkcioniranje jedne od najpoznatijie nacističke "mašine smrti", uključujući identifikaciju položaja gasnih komora u kojima su stotine tisuća ljudi ubijene.


Sobibor  je  je možda najbolji primjer   "Finalnog rješenja" nacističke zavjere da  unište evropske Židove. Za razliku od drugih područja gdje se pokušalo zadržati "fasadu" radnog logora, Sobibor i Belzec i Treblinka su specijalno "dizajnirani" za istrebljenje Židova. Žrtve su transportirane u stočnim vagonima i ubijene plinom gotovo odmah.

Ali istraživanja u Sobiboru su bila teška jer su nacisti nakon listopada 1943. sve uništili, ostavili  su samo zemljište na kojem su planirali posaditi drveće da pokriva veći dio nekadašnjeg koncentracijskog logora  i  prikriva njegove smrtonosne tragove.


 No,  bilo je  veoma malo preživjelih  te se nikada  nije pošumilo područje u kojem se vjerojatno nalazi 250.000 Židova ubijenih u 18 mjeseci.  Iz sjećanje nekoliko preživjelih (oko 64) i oskudne dokumentacije njemačkih istraživača, moglo se samo djelomično razumjeti funkcioniranje koncentracijskog logora. "Osjećao sam se kao forenzičar- istraživač u kriminalističkom laboratoriju" rekao je 51.godišnji  Haimi, prilikom napuštanja iskapanja u Poljskoj. "Naposljetku to je scena zločina"Velika koncentracija pepela dovela ga je do procjene od preko 250.000 Židova koji su ubijeni u Sobiboru.

.... The most poignant discovery so far is a medal engraved with identification of the name Judith Lea de la Penha , a Dutch Jewish girl of 6 years, whose death in that field was confirmed by the Yad Vashem Memorial of Israel....

Možda najvažnije otkriće, do sada,  je pločica sa ugraviranim imenom Judith Lea de la Penha (slika), židovska djevojčica iz Nizozemske, stara 6 godina,čija je smrt potvrđena u Yad Vashemu.

Tokom rada , on i njegovih 20 radnika su našli tisuće ličnih predmeta koji su pripadali žrtvama- naočale, bočice od parfema, zube, prstene, satove itd i jedinstvenu verziju žute zvijezde koju su Židovi morali nositi i za koju istraživači vjeruju da je porijeklom iz Slovačke.  

Iskapanja Haimija mogu poslužiti kao model za buduće istraživanje Holokausta,  jer arheologija daje informacije i nove poglede ,osobito  u slučajevima kada je postojalo malo podataka od strane preživjelih, rekla je Deborah Lipstadt , poznata američka povjesničarka. 

Zbog teških uslova u Sobiboru i osjetljive prirode rada, upotrebljena je sofisticirana visoka neinvazivna tehnika kao što je istraživanje tla radarom i  globalno pozicioniranje pomoću satelitskih slika.


Although archeology is usually identified with the study of ancient history , Haimi think that this type of research may soon become a key element in understanding the Holocaust, after the last of the survivors will be dead. According to Yoram Haimi " This is the future research tool of the Holocaust . "

Iako se arheologija obično identificira sa studijem antičke povijesti, Haimi misli da taj tip istraživanja može ubrzo postati glavni element u razumijevanju Holokausta, nakon što posljednji preživjeli umre. Prema Haimiju "To je budućnost istraživanja Holokausta".

  

 

Arhiva vijesti

 Prosinac (December) 2012
Antisemitizam u Ukrajini
(iZGUBLJENO) PLEME B'NEI MENASHE DOLAZI U iZRAEL
Sretan rođendan Mirjana Radman
Francuska i sekularizam
"Zapadni zid" i molitve
u Belgiji sjećanje na žrtve logora
U Solunu pronađeni spomenici sa židovskog groblja uništenog u holokaustu
Odlikovan kineski diplomat koji je spašavao Židove
Izašao je novi Lamed-E
Posebni, jubilarni broj "Jevrejskog glasa"
zdrava prehrana
Izložbe u Klovićevim dvorima
Arheološka iskopavanja u Sobiboru
Hanuka domjenak u Židovskoj općini Zagreb
nova knjižnica u Izraelu
Učenje o Holokaustu u Australiji
Hanuka u "Bijeloj kući"
Sretan rođendan Gizela
Potpisi evropskih parlamentaraca protiv partije Jobbik u Mađarskoj
Židovska populacija u UK je stabilna
Francuski parlament usvojio je novi anti-teroristički zakon
Židovski muzeji u Češkoj
Prenosimo sa WEB stranice Veleposlanstva države Izrael u Hrvatskoj http://zagreb.mfa.gov.il
u Danskoj
Ženska sekcija
Izložba " Tri generacije Bachrach & Krištof"
Predstavljanje knjige "Anatomija fašizma"
Optužbe protiv Laudera
Komemoracija Holokausta u Češkoj
Njemački parlament glasuje o "cirkumciziji" ( obrezivanju)
Nova sinagoga u Amsterdamu
prenosimo glavne vijesti sa WEB stranice Evropskog židovskog kongresa
Samaritanci i genetika
JDC istraživanje 2011
Sretan rođendan Veri Dajht-Kralj
Izrael-Njemačka
Menora u EU Parlamentu
Izašao je novi Jevrejski pregled
čestitka predsjednika B'nei B'rith Europe
stipendije za "Pandeju"
Ruah Hadaša 21/ PROSINAC 2012
Hanuka čestitka
International Nahum Goldmann fellowship in Israel, June 11-17,2013
nagrada za rad na suzbijanju trgovine ljudima
Merkel i Natanyahu
rezultati nagradnog natječaja Saveza jevrejskih opština
konferencija o imovini
Opatija 2013
UN odobrio status promatrača Palestini