Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

20.3.2013. 19:11
Obama u Izraelu
 

Prenosimo članak  JTA News  i dijelom prevodimo


Obama lands in Israel, praises ‘unbreakable’ U.S.-Israel bond

Obama je stigao u Izrael i pozdravio

"neraskidive" USA-IZRAEL veze  



Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu greeting President Obama at a welcome ceremony for the president at Ben Gurion Airport near Tel Aviv, March 20, 2013. (Miriam Alster / Flash90)

TEL AVIV (JTA) -- President Obama began his first presidential visit to Israel with an airport speech calling the United States the “strongest ally and greatest friend” of Israel.




Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je pozdravio predsjednika Obamu na ceremoniji dobrodošlice na Ben Gurion aerodromu blizu Tel- Aviva. Predsjednik Obama je počeo svoj prvi predsjednički posjet Izraelu  nazivajući  USA "najjačim i najvećim prijateljem" Izraela.


Zašto USA stoji uz Izrael? pitao je Obama prisutne na ceremoniji dobrodošlice u srijedu poslijepodne na Ben Gurion aerodromu.

"Mi stojimo  zajedno jer dijelimo zajedničku povijest, mi stojimo zajedno jer smo demokrati, mi smo zajedno  jer smo zajedno napredniji; mi dijelimo svoju odlučnost da pomognemo ljude širom svijeta". Obama je kazao da je alijansa  s Izraelom od  "fundamentalnog nacionalnog sigurnosnog interesa" za USA.




Obama će biti u  Izraelu od srijede do petka, i u tom će vremenu posjetiti i Palestinske čelnike. Nakon dolaska i govora.  on je pogledao "Iron Dome" izraelski  obrambeni sistem i sastao se s predsjednikom Shimon Peresom i premijerom Benjaminom Neranyahuom.  Uz mahanje izraelskim i američkim zastavama, uz počasnu gardu,  USA  predsjednik se  rukovao  s izraelskim religioznim, političkim i kulturnim odličnicima




"Hvala Vam što stojite uz Izrael u vrijeme povijesnih promjena na Srednjem istoku, rekao je Netanyahu u pozdravnom govoru Obami. Hvala Vam što se ojačali suradnju između naše dvije zemlje"..Nitko, pa ni Peres nije spomenuo Iranski nuklearni program, koji je teška briga USA i Izraela, ali to će biti jedna od glavnih tema diskusije u njihovim sastancima.



I što je slijedećirazlog posjete, o čemu govore sva tri lidera, je mir s Palestincima. Netanyahu govori da Izraelci " žele mir sa palestinskim susjedima". Obama je izjavio da " mir mora doći u Svetu zemlju". Obama je dodao da je jedan od njegovih ciljeva  da govori direktno s izraelskim narodom i počeo je svoj govor hebrejskim: "Shalom, dobro je biti ponovno u Izraelu". On je bio  u Izraelu tri puta, zadnji puta 2008. kao USA senator i kandidat za predsjednika.


Nakon pozdravnih govora,  Obama je pogledao Iron Dome anti-raketne baterije, koje su dovedene na aerodromrazgovarao  s vojnicima koji s njima rukuju. Kasnije se susreo s Peresom u njegovoj rezidenciji u Jerusalemu. Posadili su drvo koje je Obama donio , a izraelska djeca su pjevala i mahala  zastavama.




Peres se ponovno zahvalio Obami za njegovu privrženost Izraelu i izraelsko-palestinskom miru, govorio je i o potrebi prevencije iranskog nuklearnog oružja i da Izrael i USA moraju spriječiti  da  sirijsko kemijsko oružje dođe u ruke Hesbolaha.


Obama during his visit will tour Israeli cultural and historical landmarks, and address an Israeli audience. He also will go to Ramallah in the West Bank, where he will meet with PalestinianAuthority President Mahmoud Abbas and Prime Minister Salam Fayyad.
  

 

Arhiva vijesti

 Ožujak (March) 2013
Obama u Yad Vashemu
Crna Gora i Židovi
ANTISEMITSKI PLAKATI U bEOGRADU
Papa čestitao Pesah Židovima u Rimu
izložba o logorima za Židove u Kanadi
Izrael-Turska
seder u Bijeloj kući
Otvoren Muzej povijestii Židova u Poljskoj
Židovi u Slovačkoj
Film o holokaustu u Beogradu
seminar "Izvrsnost u obrazovanju" i " ljeto u Istri"
međunarodna filmska radionica
Obama - o Izraelu i Holokaustu
Lamed
Yad Vashem
čestitka za praznik
Obama u Izraelu
otvara se židovski muzej u Varšavi
Ha-Kol siječanj-veljača 2013
Holokaust preživjeli u Izraelu
ŠOA AKADEMIJA U ŽOZ-u
Židovska općina Osijek i " Predpesah"
seder u kibucu
Promocija knjige u Židovskoj općini Zagreb
Novi papa i Židovi
Posjeta Židovskoj općini Zagreb
Govor Shimona Peresa u Evropskom parlamentu
Iz Rusije
obilježavanje 75-godišnjice "Kindertransporta"
Seminar o umjetninama otetim u II. svjetskom ratu
sretan rođendan Cvijeta
Rumunjska i Židovi
Norveška i Židovi
objavljeni dokumenti o Dreyfusovoj aferi
forum žena"lidera" u Izraelu
Židovi u Grčkoj danas
Najezda skakavaca u Izraelu
židovski kauboji u Argentini
kompenzacija židovske imovine u nekadašjoj Istočnoj Njemačkoj
preživjeli iz geta
Židovi nakon Chaveza
iz Amsterdama
Od Peruanske džungle do Jeruzalema
Makedonija- oštećen Muzej Holokausta u Skoplju
Pronađeni novi dokazi o Holokaustu
International Women day
Lauderov Židovski Univerzitet u Beču
Posjet US sekretara Ankari
100-ti rođendan dr. Grinera
U Evropi porast antisemitiskih stranaka
Students at Oxford University rejected boycott of Israel