9.8.2013. 11:01 |
Tel-Aviv- istraživanja o ishrani
|
News > Eting a big breakfast fights obesity and diabetes
Pojesti dobar doručak - znači boriti se protiv dijabetesa i debelosti
Tel Aviv University study shows that a high-calorie breakfast — including a piece of chocolate cake — protects against diabetes, hypertension and cardiovascular problems.
Univerzitet u Tel-Avivu je proveo studiju koja pokazuje da visoko kalorični doručak, ukoljučivši i komad čokoladnog kolača- štiti od dijabetesa, visokog tlaka i kardiovaskularnih problema.
Izraelski doručak obično uključujr jaja, salatu, sir, kruh i piće. Iako su mnogi posjetioci začuđeni sa velikim jutarnjim jelom, istraživači u Tel-Avivu kažu da što više jedete za doručak, to ćete biti zdraviji.
Prof. Daniela Jakubowicz iz TAU’s Sackler Faculty of Medicine i the Diabetes Unit at Wolfson Medical Center kaže da nije važno samo što jedete nego kada jedete. U novjim studijama ona je otkrila da oni koji uzimaju svoj najveći dnevni obrok za doručak vjerojatno će lakše izgubiti na težini nego oni koji jedu mnogo za večeru. Učesnici u studiji koji su uzimali "veliki" doručak, čak i s komadičem čokoladnog kolača, su značajno smanjili nivo inzulina, glukoze, triglicerida u toku dana, što je vodilo do manjeg rizika za kardiovaskuoarne bolesti, dijabetes, visoki tlak i visoki holsterol.
Studija je također pokazala da prava hrana u krivo vrijeme ne samo da usporuje gubitak težine nego da može biti i štetna. Njeni istraživači su našli da oni koji jedu "veliku večeru" povećavaju nivo triglicerida iako gubitku tjelesne težine. Frof Jakubowitz osobito upozorava da uzimanje jela kasno navečer ili uz kompjutor ili tekeviziju dobrinosi "epidemiji" debelesti. Ne samo da se povećava tjelesna težina, nego i rizik od kardiovaskularnih bolesti..
The results were recently published in the journal Obesity. The study was done in collaboration with Dr. Julio Wainstein of TAU and the Wolfson Medical Center and Dr. Maayan Barnea and Prof. Oren Froy at the Hebrew University of Jerusalem.
|
|
|
| |