Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

9.8.2013. 11:01
Tel-Aviv- istraživanja o ishrani
 

News > Eting a big breakfast fights obesity and diabetes

Pojesti dobar doručak - znači  boriti se protiv dijabetesa i debelostiTel Aviv University study shows that a high-calorie breakfast — including a piece of chocolate cake — protects against diabetes, hypertension and cardiovascular problems.

Univerzitet u Tel-Avivu je proveo studiju koja pokazuje da visoko kalorični doručak, ukoljučivši i komad čokoladnog kolača- štiti od dijabetesa, visokog tlaka i kardiovaskularnih problema.


Izraelski doručak obično uključujr jaja, salatu, sir, kruh i piće. Iako su mnogi posjetioci začuđeni sa velikim jutarnjim jelom, istraživači u Tel-Avivu kažu da što više jedete za doručak, to ćete biti zdraviji.

Prof. Daniela Jakubowicz iz TAU’s Sackler Faculty of Medicine i the Diabetes Unit at Wolfson Medical Center  kaže da nije važno samo što jedete nego kada jedete.  U novjim studijama ona je otkrila da oni koji  uzimaju svoj najveći dnevni obrok za doručak vjerojatno će lakše izgubiti na težini nego oni koji jedu  mnogo za večeru. Učesnici u studiji koji su uzimali "veliki" doručak, čak i s komadičem čokoladnog kolača, su značajno smanjili nivo inzulina, glukoze, triglicerida u toku dana,  što je vodilo do manjeg rizika za kardiovaskuoarne bolesti, dijabetes, visoki tlak i visoki holsterol.Studija je također pokazala da prava hrana u krivo vrijeme ne samo da usporuje gubitak težine nego da može biti i štetna. Njeni istraživači su našli  da oni koji jedu "veliku večeru" povećavaju nivo triglicerida iako gubitku tjelesne  težine. Frof Jakubowitz osobito  upozorava  da uzimanje jela kasno navečer ili uz kompjutor ili tekeviziju dobrinosi "epidemiji" debelesti. Ne samo da se povećava tjelesna težina, nego i rizik od kardiovaskularnih bolesti..
The results were recently published in the journal Obesity.
The study was done in collaboration with Dr. Julio Wainstein of TAU and the Wolfson Medical Center and Dr. Maayan Barnea and Prof. Oren Froy at the Hebrew University of Jerusalem.  

 

Arhiva vijesti

 Kolovoz (August) 2013
Obama na Rosh Hashana u sinagogi u Stockholmu
logor Majdanek
Židovi i vino
Čestitka
Izrael
Židovski festival u Budimpešti
Sretna Nova Godina 5774
Erdogan optužuje Izrael za događaje u Egiptu
Merkel u posjeti Dachau
praznik
Povratak Judaizmu preživjele djece Holokausta u Poljskoj
Antisemitizam u Velikoj Britaniji
Antisemitizam u Belgiji
Ruska donacija za Auschwitz
Gradnja trgovačkog centra u Srbiji na mjesti nekadašnjeg logora
Iz Svjetske organizacije preživjelih Holokausta
Kancelarka Merkel i posjeta logoru Dachau
znanstvena suradnja EU i Izraela
Jemenski Židovi u Izraelu
Marš Živih
Mirovni pregovori
Lamed broj 9 ,septembar 2013
Ljetna druženja
Molba iz arhiva Eventov
Tel-Aviv- istraživanja o ishrani
Da li znate o izraelskim izumima u Ekologiji
Da li znate o izraelskim izumima o zdravlju
da li znate-o Izraelskim izumima u tehnologiji
Holokaust preživjeli i željeznice u Francuskoj
antisemitizam u Grčkoj
mješoviti brakovi u Americi