Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

30.9.2013. 20:57
Budućnost Židova u Europi ?
 

A Jewish Future for Europe?

 September 29, 2013 Written by eJP , by Marcelo Dimentstein


Prenosimo i prevodimo ovaj interesantni članak


Ever since Europe’s unification over two decades ago, observers have oscillated between pessimistic and optimistic prognoses regarding the future of European Jewish communities. Recently, and exacerbated by the ongoing economic crisis and assaults on democracy by political and religious extremism in Europe, commentators have again swung the pendulum towards the negative, openly lamenting the viability of a Jewish future in Europe.


The conflicting trends of increases in anti-Semitism yet a revival of Jewish life in eastern and central Europe raise important questions for how to address Jewish continuity, sources and resources. Marcelo Dimentstein takes a look at some of the issues.


Od ujedinjenja Europe,  prije dvije dekade, opažanja o  budućnosti europskih židovskih zajednica osciliraju između pesimističkih i optimističkih prognoza. U posljednje vrijeme komentatori ponovno imaju negativnije prognoze  zbog povećane ekonomske krize i kršenja demokracije  od strane političkog i religioznog ekstremizma  i otvoreno "lamentiraju" nad  židovskom budućnosti u Europe.


Tako Michel Gurfinfiel  u Mosaiku "zvoni na uzbunu"  zbog porasta antisemitizma koji  čini  Židovima  nesigurni život  Osim toga , i židovske zajednice imaju  svoje unutarnje izazove koji zabrinjavaju: polarizaciju između religioznih i sekularnih Židova, podijeljenost  židovskog identiteta, pitanja konverzije i mješovitih brakova, angažiranost u širem društvu, samoodrživost zajednica, migracije i demografske promjene...


U isto vrijeme imamo pojedince Židove i zajednice koji su prigrlili Židovski život na sasvim novi način, izvan tradicionalnih židovskih prostora i konteksta. Tako je Židovska zajednica u Sofiji, u Bugarskoj, kao i one u Mađarskoj i Poljskoj, organizirala prvi ulični Židovski festival u zemlji. Tom prilikom su organizirane radionice sa židovskim temama, edukacijski sastanci, prikazni umjetnički dizajnirani Sukot i minijaturni Zapadni zid i pri tome su angažirani  i Židovi koji nisu inače vezani za  organizirane zajednice. Takve javne svečanosti, čak i u Mađarskoj u kojoj imamo antisemitizam Jobik partije, nisu  anomalije,  već i nova realnost židovskog života  u Europi i novi način židovskog angažiranja.


Postavlja se pitanje da li je to dobro za Židove?


Da bi se to istražilo i obogatilo novim spoznajama osnovan je ThinkLab, forum u Oksfordu,  u kojem  je JDC Internacionalni centar za razvoj židovskih zajednica,  okupio takove "umove" kao što su George Leeson, Sergio DellaPergola, Dominique Mo?si, Dina Porat, Nicolas Zomersztajn, Diana Pinto, Alberto Senderey, Josh Spinner, Jonathan Arkush, Delphine Horvilleur, and Talia Sasson,  kako bi analizirali sadašnjost i budućnost Židova i Židovskog života u Europi.
Marcelo Dimentstein,  socijalni  antropolog, je  Director za  JDC-ICCD......


  

 

Arhiva vijesti

 Rujan (September) 2013
Budućnost Židova u Europi ?
Rođendani
Dan židovske kukture u Židovskoj općini Zagreb
Otkrića u Izraelu
Novi Iranski predsjednik
DEMONSTRACIJE U GRČKOJ PROTIV NEONACISTIČKE "GOLDEN DAWN" PARTIJE
Iz Starih albuma l
Izlet u Samobor
Nizozemska se suprostavlja bilo kakvoj zabrani izraelskih produkata
Europa- anti-Izraelizam ili anti- Semitizam
Dan "Otvotenih vrata" Židovske općine Zagreb - Europski dan židovske baštine i kulture
PREDAVANJE O žIDOVIMA U MAĐARSKOJ
iz Engleske
Sukot u Valpovu
anti-izraelizam u Belgiji
Jevrejski pregled, Beograd, avgust/septembar 2013
Židovi u UK
Anketa u Izraelu
Kancelarka Merkel podupire Izrael
Festival židovske kulture u Bugarskoj
Posjeta iz Budimpešte
Novosti iz Svjetske organizacije
U Budimpešti se gradi Holokaust centar
Novi Omanut srpanj-kolovoz 2013
rođendan
Izrael i Evropska Unija
Iranski ministar vanjskih poslova čestitao Rosh hashana
Obama posjetio sinagogu u Stockholmu
Izrael- populacija
Proslava Roš Hašana u Domu Lavolsav Schwarz
Roš Hašana u Židovskoj općini Zagreb
Obama i Izrael
Čestitke iz Europske zajednice
Mirovni pregovori Izraela i Palestinaca se nastavljaju
Ronald Lauder ponovno izabran za predsjednika Svjetskog Židovskog Kongresa
Papa Franjo čestita Rosh Hashana
Protesti za izgradnju šoping centra na mjestu logora