Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

8.11.2013. 21:53
intervju NE Amranija, veleposlanika Izraela
 

prenosimo sa WEB stranice ambasade države Izrael http://embassies.gov.il/zagreb


Internet portal wish.hr objavio je 16. kolovoza intervju s veleposlanikom Amranijem


Kako bi čitateljima objasnili svoj ??posao i službene dužnosti u Hrvastkoj?

Ambasadori i diplomati imaju veliku prednost te mogućnost pri postavljanju određenih granica, kao i uživanju visokog stupnja neovisnosti te kreativnosti u svojem radu. Na kraju dana, važno je znati što se očekuje od nas, no lijepo je imati određenu slobodu pri postizanju ciljeva koji su bitni našim zemljama.

Kao izraelski veleposlanik, mogu reći da se u svakodnevnom poslu posvećujem u potpunosti svim aktivnostima te ih obavljam s velikom ljubavi. Također, biti veleposlanik Izraela znači imati jasnu misiju i viziju koja je nit vodilja u predstavljanju moje zemlje, njenih ljepota i kulturnog nasljeđa svim građanima Republike Hrvatske.

U Hrvatskoj, zemlji koja se borila za svoju nezavisnost i mir jednako kao i Izrael, fokus mog rada je izgraditi odnose između ljudi, čovjeka i čovjeka na području kulture, obrazovanja, znanosti, ekonomije i širenja mogućnosti međusobne suradnje u svim aspektima.

Kako bi ste najbolje opisali Državu Izrael čitateljima Wish.hr-a? Što biste nam istakli u umjetnosti i kulturi? Što možete reći u vezi gastronomije?

Za mene kao rođenog Izraelca, ono što najbolje opisuje Izrael su dvije riječ – promjena i ambicija, promjena je u Izraelu konstanta te nikada ne prestaje, kao i želja zemlje da bude čim bolja i uspješnija, mogao bih reći kako u Izraelu nema niti minute odmora, uvijek težimo nečem boljem i gledamo prema budućim izazovima s uzbuđenjem. U 65 godina Izrael je izrastao u prosperitetnu i uspješnu zemlju, a sve zahvaljujući ljudskoj predanosti i poduzetništvu. Za mene Izrael nije samo ostvarenja sna, već i dokaz kako možemo i moramo sanjati te izgraditi ono nešto što će govoriti o nama kao ljudima i naciji.

U tom smislu, kreativnost i brzo rastuće promjene koje su prisutne u Izraelu predstavljaju prirodu naše zemlje koja je zemlja imigracije te domovina židova iz cijelog svijeta. Kako je Izrael zemlja različitih kultura i ljudi, tako je i naša umjetnost, kultura i gastronomija jedan pravi „fusion“. Ponosni smo na našu glazbu i gastronomiju, fuziju novog i starog, europskog i mediteranskog.

Da li ste zadovoljni suradnjom, na gospodarskom, političkom i kulturnom polju, između Države Izrael i Hrvatske ?

Jako sam sretan radi odličnih odnosa između naših dvaju zemalja te razumijevanja na koje smo naišli u Hrvatskoj, no istovremeno vidim potencijal za širenjem suradnje na svim područjima koje je još potrebno realizirati u budućnosti. Suradnja bi se svakako mogla poboljšati i intenzivirati na području ekonomije, turizma i političke komunikacije, no razumijem hrvatske prioritete i zasigurno će trebati vremena za iskorištavanje potpunih mogućnosti kooperacije, ali vjerujem da ćemo ih ostvariti.

Od kuda ideja za pokretanjem kulturnog projekta “Čarolija Izraela” u Hrvatskoj i kako je došlo do ovako odlične suradnje sa lokalnim zajednicama?

Kao diplomat naučio sam izbjegavati odgovore na određena pitanja, pogotovo ako se odnose na direktno hvaljenje nas samih. Sklon sam mišljenju kako kvalitetni projekti govore dovoljno za sebe te nije potrebno isticati pojedinačne zasluge, iako je ovaj projekt plod truda, rada i ljubavi prema kulturi cijelog Veleposlanstva Države Izrael u RH. Ideju za festival „Čarolija Izraela ljeti“ dobio sam u vrijeme posjeta predivnom otoku Pagu, gdje smo i organizirali prvi Tjedan izraelske kulture. Nakon konzultacije s kolegama iz Ministarstva vanjskih poslova Izraela, kolegama iz Veleposlanstva u Hrvatskoj te posebice s našim odjelom za kulturu, odlučio sam kako je to odlična prilika za promociju Izraela te se ideja pretvorila u stvarnost.

 Želja nam je bila Izrael predstaviti domaćem stanovništvu, ali i mnogobrojnim turistima koji dolaze tijekom ljeta na obalu u suradnji s lokalnim gradovima i županijama. Moram priznati kako smo se susreli kroz ove tri godine održavanja festivala s različitim oblicima suradnje s lokalnim vlastima, no na kraju svi su bili uistinu pravi partneri i pomoć u realizaciji ovog kompleksnog projekta. S obzirom da sam i sam državni zaposlenik, svjestan sam kako često postoji sumnja oko realizacije sličnih projekata, no moram reći kako je ovogodišnja suradnja s Istarskom županijom i Gradom Pulom bila uistinu odlična. Naši lokalni partneri u Istri pokazali su se kao veliki stručnjaci, izvrsni domaćini te pravi prijatelji – mogli bismo svi mnogo naučiti od njih!

Ove godine Država Izrael predstavila se sa svjetski poznatim zvjezdama kulinarstava, glazbenim izvođačima, izložbama i ostalim privlačnim zanimljivostima. Da li možda pripremate neko novo iznenađenje za hrvatske građane?

Moja dužnost u Hrvatskoj završava u ljeto sljedeće godine te bih volio da se tradicija “Čarolije Izraela u ljeti” nastavi i nakon mog mandata. Naime, vjerujem da ovaj projekt ima potencijala sve dok postoji interes za suradnju. Što se tiče planova za 2014. godinu, prvo moram u miru sagledati uspjehe naših ovogodišnjih projekata – „Tjedan izraelske kulture u Zagrebu“ i „Čarolija Izraela, ljeto u Istri“ – te naravno i odmoriti malo, a nakon toga ćemo krenuti i na kreaciju novih iznenađenja. Također, moramo i osmisliti način kako u sljedećoj godini naš most suradnje učiniti čim više dvosmjernim, odnosno kako predstaviti čim više hrvatske kulture Izraelu.

Kako Vam je živjeti u Hrvatskoj? Što ste dosad najviše zapazili, što Vas se najviše dojmilo?

Živim u Hrvatskoj protekle četiri godine i svakim danom mi je sve teže jer znam da uskoro dolazi kraj mom mandatu – zaista mi je lijepo ovdje. Moj život u Hrvatskoj je bio vrlo izazovan i prepun lijepih uspomena, pogotovo kad uzmem u obzir prirodnu gostoljubivost Hrvata. Ono što najviše volim u Hrvatskoj su ljudi i predivna priroda.

Da li ste ljetovali na našoj Jadranskoj obali? Kakva bi bila Vaša ocjena?

Hrvatska obala ja raj na zemlji. Upoznat sam s čestim debatama u hrvatskom turizmu te odabirom strategije kako privući više turista, zadržati ih dulje i ponuditi im čim više sadržaja. No, molim vas neka ostane i dalje raj na zemlji. Šarm jadranske obale je upravo u njenim prirodnim ljepotama i posebnostima ovog krajolika.

Kako vam se sviđa Hrvatska gastronomija?

Volim njenu različitost, brojne utjecaje i fuziju. Nikada nisam mogao niti pomisliti kako ću postati zaljubljenik primjerice slavonske kuhinje, nažalost zbog židovskog pravila kombiniranja hrane, ne mogu uživati baš u svim specijalitetima.

Koliko često putujete i koje putovanje sa zadovoljstvom pamtite?

Postavio sam si pravilo kako ću putovati čim više je moguće te se kretati po različitim dijelovima zemlje. Trećinu vremena svakog mjeseca posvećujem istraživanju ljepota Hrvatske. Slike Međimurja, mnogobrojnih vinograda, doline Neretve, otoka Mljeta te Velog i Malog Lošinja uvijek će biti uz men e.

Da li možete s nama podijeliti tri Top knjige koje su vas oduševile?

Veliki sam ljubitelj portugalskog pisca i nobelovca Laureate Samaraga. Također, još od djetinjstva sam volio čitati GabrielaGarciju Markeza i njegovu knjigu „Sto godina samoće“, koja je imala i velik utjecaj na mene. Trenutno čitam knjigu Hansa Paleda „Sam u Berlinu“ i moram priznati kako mi se jako sviđa. Što se tiče izraelske literature, moj odabir je S. Yizhar zbog doprinosa svijetu riječi, njegovog korištenja jezika i detaljnih opisa te refleksije moralnih izazova.

I za kraj nam recite koja je Vaša misao koja Vas vodi i određuje u životu i koju biste kao savjet dali Vašim prijateljima?

Učite, informirajte se te istražujte. Nikad nemojte prestati sumnjati i preispitivati postupke, prvo sebe, a tek kad napravite osobnu analizu možete krenuti u analizu drugih.
  

 

Arhiva vijesti

 Studeni (November) 2013
predstava "Gospođa Roza"
neonacisti u Slovačkoj
"Chabad" su podigli 15.000 javnih menora u svijetu
EU-istraživanje o antisemitizmu
Britanski Židovi i Muslimani zajedno protiv zabrana
sporazum EU- Izrael
arheološko otkriće u Izraelu
Flory Jagoda
sretan praznik Hanuka
Erev Hanuka
Koncert Šira Utfila
sastanak senior kluba
konferencija za medije i Okrugli stol u Židovskoj općini Zagreb
Tjedan Izraela-promocija publikacije Eve Akerman
Iranski Židovi podržavaju nulearni program Irana
Posjeta Izložbi o Ani Frank
Promocija knjige "Židovi u Osijeku"
A walk in the Marais - The Jewish Heart of Paris
Beč- Leopold muzej
u Azerbedjanu nema antisemitizma
posjet francuskog predsjednika Izraelu
ortodoksna populacija u Americi
U Italiji - borba protiv internetskog govora mržnje
rezultati nagradnog konkursa za djela sa židovskom problematikom
sa WEB stranice Židovske općine Zagreb
Lea Maestro: Logor Đakovo
Limmud keshet Ex-Yu u Budvi
Ženska sekcija ima novo rukovodstvo
In memoriam prof. Ivana Burđelez, Dubrovnik
Glavni rabinat Izrael: "Ne postoji "Lista rabina iz dijaspore" koji se prihvaćaju "
Papa o "Kristalnoj noći"
Ha-Kol, rujan/listopad 2013
Europa i antisemitizam
Izjava za štampu delegacije EU parlamenta o posjeti Izraelu
Predsjednik HDZ-a Karamarko u posjeti Izraelu
intervju NE Amranija, veleposlanika Izraela
Tjedan Izraela 23-30.2013
Predsjednik EU na komemoraciji " Kristalne noći"
Komemoracija Kristalne noći u Austriji
Židovi u Litvi i kompenzacvija za Holokaust i Sovjetsku okupaciju
Kristalnacht 9-10.studeni 1938
50 sinagoga iz cijelog svijeta
sastanak lidera Izrael- dijaspora
Ana Šomlo: Židovsko žensko pismo
Njemačka kancelarka Merkel osuđuje antisemitizam
Claims conference kritika Njemačkoj zbog umjetnica otetih od nacista
Žene na molitvi
rabini na molitvi