Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

31.12.2013. 17:07
Ruska imigracija u Izrael-
 

Two decades on, Russian immigrants a rare case of successful aliyah



By Ben Sales, December 30, 2013



TEL AVIV (JTA) — Growing up in the Urals, Pavel Polev was a precocious ice skater and a member of the Soviet Union’s national youth figure-skating team. But in 1992, at age 15, Polev’s life was upended when he joined the massive wave of Jews immigrating to Israel from the crumbling Soviet Union. ......


Pavel Polev , odrastao na  Uralu,  bio je  poznati klizač na ledu u SSSR-u i u starosti od 15 godina  je došao  u Izrael, u vrijeme masovne ruske imigracije. Nakon služenja 3 godine u vojsci i školovanja napravio je upsješnu karijeru i danas je vlasnik malog poduzeća ,  političar u usponu te gradonačelnik Ariela na Zapadnoj obali,  gdje se nalazi velika populacija građana koji govore ruski. On je član stranke  Beitenu koju su osnovali ruski imigranti, te kaže da se ne mogu usporediti prilike koje su bile prije 22 godine i koje su danas. Njegova priča o uspjehu nalikuje na mnoge slične kod milijuna imigranata ruskog porijekla  i koji su došli u Izrael 1990-tih godina. Zajedno sa svojim potomcima oni predstavljaju gotovo petinu  Izraela.


Za razliku od ostalih grupa imigranata,  koji su masovno dolazili u Izrael i bili siromašni i socijalno marginalizirani, nakon dva desetljeća Ruska Aliya je postigna  znatne uspjehe. Rusi imaju značaj utjecaj na iszraelsko društvo što je vidljivo po brojnim dučanima sa čirilićnim natpisima, velikom broju  onih koji govore ruski i koji zauzimaju visoke položaje u Izraelskoj politici. Ima još  mnogo sovjetskih imigranata, osobito starijih,  koji se susreću sa siromaštvom i kulturnom barijerom.


Kod ni jedne grupe novih  imigranata,  iz ni jedne zemlje,  ne može se vidjeti tako ogroman uspjeh,  rekao je Natan Sharansky koji je predsjednik Jewish Ahency for Israel. Ako pogledate položaje  u vojsci, medicini i znanosti, možete vidjeti kako su se duboko uklopili u Izraelsko društvo.


Uspjeh ruskih imigranata je u očitom kontrastu sa izazovima koje imaju Etiopski imigranti, koji su došli masovno u Izrael u isto vrijeme. Više od polovine njih živi ispod praga siromaštva. Oni zaostaju u edukaciji i imaju zarade koje su za trećinu niže nego prosjek u Izraelu. Ruski uspjeh je velikim dijelom zbog edukacije i obrazovanja koje im je omogućilo uključenje u modernu ekonomiju, a  Etiopski Židovi su emigrirali iz agrarne ekonomije i nastoje  svoj tradicionalni način života  adaptirati na  zapadnjačko društvo.


No kada su  Ruski imigranti prvi puta došli , Izrael nije bio pripravan za njihovu adsopciju i u to vrijeme su visoko obrazovani ruski znanstvenici primali poslove čišćenja ulica. No oni su naučili kako da prežive u Rusiji što im je pomoglo da prežive i u Izraelu, rekao je  Betzalei Shif, porijeklom iz  Taškenta. On je jedan od osnivača  "Zionist' Foruma" , koji zastupa interese ruskih imigranata,  a  preteča je Israel B'Aliyah- stranke, osnovane od Sharanskog , a kasnije se spojila sa Likudom. Ministar Avigdor Liberman , porijeklom iz Moldavije,  je  u Yisrael Beiteinu partiji koja ima 15 mjesta u Knessetu...


No,  iako zajednica uspješno raste, problemi postoje za starije Ruse  koji žive na  ekonomskoj "periferiji" i  često ne prime sve pogodnosti koje im daje vlada. Ali na duže vrijeme razlike će nestati  između onih  koji imaju korijene ovdje  i onih koji su došli. Sada postoji njihova treća generacija , oni su "Izraelci" i ne razlikuju se od "sabra".










  

 

Arhiva vijesti

 Prosinac (December) 2013
Ruska imigracija u Izrael-
Most-Bilten Udruženja useljenika iz bivše Jugoslavija u Izraelu - septembar/oktobar 2013
Jevrejski pregled decembar 2013--januar 2014
netanyahu otvorio izložbu Shoa u Auschwitzu
Vraćene barake Auschwitza
70-godišnjica CRIF-francuske židovske organizacije
poziv na konferenciju u Berlinu
Vlasnik zbirke otetih umjetnina odbija povrat
Pećine u Carmelu na listi UNESCA
Židovi u Njemačkoj
Italija
Stockholm
Izrael
Muzej "Zaboravljenih Židova " u Granadi
Holokaust muzej u Solunu ( Thesaloniki)
sretan rođendan Gizela
Ponovno, nakon 6 godina, izraelski avioni lete u Tursku (i Izrael)
Novi roboti iz Techniona u Izraelu
Izložba u Židovskoj općini Zagreb
Predstavljanje knjige Adriane Altaras: Titove naočale
Vatrogasci u Švicarskoj suspendirani zbog nacističkog pozdrava
Nogomet
Nagrada za Elie Wiesel
Ukrajinski rabin i protesti
Židovi u Azerbejđanu
Izrael postao član "CERNA"
Sretan rođendan Vera
Or Hašemeš na Festivalu plesa
Slovačka i neonacizam
Židovski muzej u Poljskoj dobio nagradu
Bijela Kuća o pomoći "preživjelima"
Snijeg u Jeruzalemu
ICJW konvencija u Pragu
Uspješni sastanak Ženske sekcije
Europsko-Izraelsko društvo prijateljstva- sastanak u Beču
Jubilej KD "Miroslav Šalom Freiberger" i časopisa "Novi Omanut"
Izrael je potpisao povijesni dogovor o vodoopskrbi na Srednjem Istoku
Protesti u Ukrajini i Židovi
Židovi u Švedskoj
svjedoci govore za Šoa fondaciju
Sretan rođendan Mirjana
MIGRACIJA Židova Francuske u IzraeL
U Poljskoj spomenik Poljacima koji su spašavali Židove
Menore u Bijelokj kući
Nelson Mandela i Židovi
Sretno našoj Leli
Izrael u UN forumu za ljudska prava
Novi broj Ruah Hadaša , 25/2013
Hanuka U Brusselesu
Otvoren "Herzl centar" u Budimpešti
Otvoren prvi teološki Židovski studij na univerzitetu u Berlinu
Klub seniora
Izrael i EU posstigli kompromis za suradnju u projektu "Horizon 2020"
Albanija je spasila Židove
Židovi u Njemačkoj