Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

8.2.2014. 22:24
komemoracija u Auschwitzu
 


Record delegation of lawmakers marks Auschwitz liberation


January 27, 2014


Israeli Knesset members singing the Israeli national anthem at the former Nazi death camp Birkenau on Jan. 27. Photo by Cnaan Liphshiz JTA


OSWIECIM, Poland (JTA) — Dozens of lawmakers from Israel, the United States and Europe convened at Auschwitz-Birkenau for ceremonies commemorating the liberation 69 years ago of the former Nazi death camp. The largest foreign parliamentary delegation landed in Poland from Israel on Monday — Jan. 27 was designated by the United Nations in 2005 as International Holocaust Remembrance Day. It included 58 Knesset members, constituting nearly half of the Israeli parliament, making it is the largest Knesset delegation ever to have visited the Auschwitz compound, organizers said.


Oswiencim, Poljska (JTA) Pravnici ( lawmakers) iz Izraela, USA i Europe su se sakupili u  logoru Auschwitz-Birkenau  kako bi održali komemorativnu ceremoniju u povodu 69- godišnjice od oslobođenja nekadađnjeg nacističkog logora smrti. Najveća  strana parlamentarna delegacija,  koja je ikad posjetila Auschwitz , "doletjela" u Poljsku  iz Izraela u ponedjeljak 27. siječnja -na dan koji je u UN označen (2005) kao "Internacionalni dan sjećanja na Holokaust" a sastojala se od 58 članova Kneseta( gotovo polovina izraelskog parlamenta) .


US delegaciju su vodili Eric Cantor  iz Virginije , te Darrel Issa (California) i Carolyn Maloney ( N.Y), koji se trebaju sastati s 23 pravnika iz 10 članica Europske unije, koji su došli i sa "Europeam Friends of israel" i Izraelskim Židovskim kongresom.  


U Krakovu će delegacija Kneseta održati interparlamentarnu sjednicu s poljskim parlamentom Sejmom. Johnny Daniels,  star 28 godina, inicijator susreta,  je rekao: Kada kažemo "Nikada više",  mi to možemo zato jer postoji židovska država i židovska armija. Prisustvo polovine Izraelskog parlamenta je zato  jasan simbol. Osobe koje su poreživjele Holokaust brzo umiru i zbog toga je na nama da stvorimo platformu da će se  njihov glas čuti,


24 preživjela  Holokausta će sudjelovati na ceremoniji u Auschwitzu. Izraelski ministar odbrane Danny Danon je izjavio , za JTA,  da smatra susret s poljskim i europskim pravnicima kao šansu da se postavi pitanje porasta antisemitizma u Europi ,  posljednji primjer je postavljanje svinjske glave na sinagogu u Rimu i napad na Židove u Kijevu.

  

 

Arhiva vijesti

 Veljača (February) 2014
Predavanje rabina Luciano Moše Prelevića
Dragocjena knjiga
Shindlerova lista na Olimpijadi u Sočiju
Kneset i mladi Židovi iz dijaspore
Židovi i Ukrajina
A.Merkel u Izraelu
In memoriam za Čehinju koja je pomogla djeci u II. svjetskom ratu
Tore ukradene iz Mađarske u II. svjetskom ratu pronađene u Rusiji
Preživjeli Holokausta u Izraelu
Žiidovski muzuej u Boliviji- pomoć Njemačke
Uspješni sastanak " kluba seniora"
Židovi u Bosni
Njemačka kancelarka Merkel u posjeti Izraelu
Ukrajinski Židovi
Jevrejski pregled, Beograd, februar/mart 2014
pismo iz Opatije
Predavanje u KD Miroslav Šalom Freiberger
novi podaci o Holokaustu
Novi broj časopisa Most -novembar/decembar 2013
Predstava u Hrvatskom narodnom kazalištu
žene u Holokaustu
Jevreji u Beogradu
podsjećanje na spas preko Pirineja
najava konferencije u Berlinu
PISMO IZ iZRAELA
EU predsjednik parlamenta u Izraelu
Njemačka potpora za rad u getima za vrijeme Holokausta
Izrael- pomoć za preživjele Holokausta
Spašavanje Židova na Kosovu
Izrael i EU Horizon 2020 program
Mađarska
Srbija-B'nai B'rith loža
Opatija 2014
komemoracija u Auschwitzu