Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

20.4.2014. 17:50
Grčka
 

Greece’s Romaniote Jews remember a catastrophe and grapple with disappearing

Grčki Židovi- Romanioti  se sjećaju katastrofe i suočavaju sa  svojim nestajanjem


IOANNINA, Greece (JTA) — When the Jews of Ioannina gathered in their whitewashed-stone synagogue over the weekend, it was to commemorate 70 years since the Nazis destroyed their community.But the March 30 gathering also served to highlight a source of present-day sadness: the withering of the unique 2,300 year-old Romaniote Jewish tradition.

 

The members of the Ioannina Jewish community, foreign diplomats and local dignitaries take part in a memorial service inside Ioannina’s Kahal Kadosh Yashan synagogue to mark 70 years since the Nazi deportations. (Gavin Rabinowitz)


 Židovi Ioannine sastaju se  krajem vikenda u svojoj sinagogi od bijela kamena kako bi komemorirali 70 godina od kada su nacisti razorili njihovu zajednicu. Njihovo okupljanje ( 30 ožujka) je također dan žalosti - nestajanje 2.300 godina stare romaniotske židovske tradicije. Ioannina, lijepi grad u sjeverozapadnoj Grčkoj , sa srednjovjekovnom tvrđavom i plavim jezerom, okružen snijegom pokrivenim planinama, bio je nekada centar romaniotskog židovskog života.



Danas zajednica broji manje od 50 članova, većinom ostarjelih. Posljednji puta je zajednica imala "Bar mitzvah"  u 2000. godini. Lideri zajednice se boje za njenu budućnost, rekao je  predsjednik Moses Elisaf. "Trudimo se da održimo tradiciju .Veoma je teško biti optimista" , rekao je stojeći na Mavili skveru odakle su nacisti utrpali Židove u kamione i odveli u Auschwitz.



Auschwitz survivor Zanet Nahmia-Sevi (center) lights a candle in memory of the residents of Ioannina who were killed in the Holocaust. (Gavin Rabinowitz)

Romanioti Židovi nisu ni Aškenazi ni Sefardi i nastali su u prvim židovskim zajednicama u Europi. Postoji podatak da su se Židovi pojavili u Grčkoj  u 300 godini prije  Krista (BCE). Ostaci sinagoge iz drugog stoljeća na otoku Delosu u Egejskom moru  se smatraju najstarijim koji su otkriveni u dijaspori. Ti su Židovi poznati kao "Romanioti" i govorili su svojim jezikom "Yevanic" ili judeo-grčkim,  pisanim hebrejskim slovima. Sinagoga ima jedinstvenu gradnju i vlastitu religijsku tradiciju i molitvenike, a čitanje Tore je utjecano Bizantskom muzikom. Romaniotska tradicija je važna jer je "predijasporna" i bazirana na Jeruzalemskom Talmudu.


 Romaniotske zajednice su kasnije apsorbirane od većih i bogatijih Sefardskih zajednica koje su  došle u Otomansko carstvo nakon izgona iz Španjolske 1492. godine,  prevladao je ladino jezik kod grčkih Židova. Postoji samo jedan izolirani otok i planinski kraj u zapadnoj Grćkoj u kojima je ostala Romaniotska tradicija, najveća je u Ioannini, u kojoj je nekada živjelo 4.000 Romaniota (  mnogi su  emigrirali ), na početku II. svjetskog rata bilo ih je  2.000, koji su 25. ožujka 1944. od Nijemaca odvedeni u Auschwitz. Na mramornom spomeniku su upisana imena 1.832  ubijena Židova od toga 500 djece mlađe od 13 godina.


  

 

Arhiva vijesti

 Travanj (April) 2014
Proglašenje dvojice papa svetima
Istraživanje antisemitizma
Mađarska -komemoracija Holokausta
Spomenik Holokaustu u Sloveniji
oštećeno židovsko groblje u Splitu
Nagrada za National Yiddish Book Center
Tisuće mladih u "Maršu živih" u Auschwitzu
Komemoracija Holokausta na Mirogoju
Nastup Or Hašemeš
Yad Vashem- Dan sjećanja na Holokaust
Edukacija o Židovima u Poljskoj
USA i Mađarska
Belgijski arhivi i Holokaust
Yom HaShoah - Dan sjećanja na Holokaust
Sretan rođendan
Prekrasan koncert
Pesah u Kini
Grčka
Istraživanja o Holokaustu
Irska
Govor Moshe Kantora u Lenjingradu
EU predsjednik Schulz u posjeri Terezinu
Čile- žIDOVI POMAŽU U POTRESU
Češka- povratak otete umjetnine
Novosti iz EU- BiH ravnopravnost manjina
Pesah u Židovskoj općini Zagreb
pjesma prošlosti- da li i budućnosti
Ostavka lidera mađarskih Židova
Ukrajina
ženska sekcija
potpora Njemačke preživjelim Holokausta
Sjećanja na Partizandsku gimnaziju
Berlin- najbrže rastuća Židovska populacija
Obnova sinagoge u Tunisu
Poljska
Francuska
Dan sjećanja na Holokaust
Čestitka za PESAH
Mađarska i Židovi
Knjiga "Holokaust u Jugoslaviji" u izdanju Židovske općine Zemun
Predpesah u Osijeku
priznanje direktoru Yad Vashema
iz Yad Vashema
In memoriam Aleksandru Laslu
Konverzija u Izraelu
primili smo vijest
Lider ukrajinski Židova - i izbori u Ukrajini
Merkel i Rusija
Mađarska
Židovi u Venezueli
Francuska- uspjeh" desnih" na lokalnim izborima
Hasidska segregacija djece prema spolu u javnom parku
Magazin Ruah Hadasha, ožujak 2014