Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

30.8.2014. 20:06
Kosovo
 


In Muslim Kosovo, Jewish remnant stakes claim to nation’s past and future


By Ron Kampeas ,  August 20, 2014 

Boxing Club Prishtina, an abandoned building in downtown Pristina, is believed to have once been a Jewish institution. (Ron Kampeas/JTA)



PRISTINA, Kosovo (JTA) – Boxing Club Prishtina is a squat building on a narrow street around the corner from the parliament in the heart of Kosovo’s capital city.
Around the corner, a popular Italian restaurant draws the young Western Europeans and Americans in button-down shirts and open-toed heels who help keep the country running. Walk the other way and you’ll find a dim hole-in-the-wall bar/gallery crammed with their Kosovar peers.


Boksački klub "Priština" je stara zgrada u uskoj ulici , iza ugla od Parlamenta u srcu glavnog grada Kosova.  Iza  drugog ugla je popularni talijanski restoran sa zapadnoeuropskim i američkom mladeži... Idemo li u drugom smjeru,  naći će se bar-galerija s njihovim kosovskim vršnjacima. Ali boksački klub "Priština" stoji neopažen, s napuklom fasadom , oštećenom vjetrom i kišom tokom vremena, s metalnim dijelom koji je pao na Mark Isaki ulicu.


Židovi Kosova će kazati da je prije rata ovdje bila Ješiva ili centar zajednice ili možda oboje- ili možda ni jedno. Možda će se obnoviti ili srušiti, postati spomenik ili sjećanje. Malo  je Židova ostalo na Kosovu, a njihova braća,  koja su pobjegla u Beograd u kasnim 90-tim, kažu da je zgrada židovsko vlasništvo. 


Kosovo, u očekivanju pomoći Zapada, želi da se zna da je bilo dobro za Židove. I njihova mala zajednica, koja je teško preživjela Holokaust, i  rat na Balkanu- želi pomoć vlade da obnovi  židovski život u zemlji, u kojoj su  više od 90% populacije   Muslimani (1,8 milijuna  stanovnika). Židovska zajednica  je stoljeće stara  ima nekoliko desetaka duša  o živi u toj novoj Europskoj zemlji- u kojoj je populacija najmlađa i brzo raste  i gdje   obje  zajednice žele međusobno uvažavanje.