Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

30.8.2014. 22:42
Konferencija u Berlinu
 

World Federation of Jewish Child Survivors of the Holocaust and Descendans (WFJCSH&D) održala je u Berlinu , od 24 .do 27. kolovoza 2014, svoju 26. konferenciju pod nazivom "Justice-Respect- Peace".


Izvještaj: Melita Švob



Na konferenciji je sudjelovalo  54 organizacija  iz 18 zemalja sa oko 350 učesnika od kojih je čak 70 bilo iz tzv. druge generacije (djeca preživjelih) pa i treće generacije.


Iz Hrvatske su prisustvovali  angažirani predstavnici  prve i druge generacije preživjelih Holokausta u Hrvatskoj ("Association of Holocaust survivors in Croatia", člana WFJCSH&D):

 Maja Gorjan (predsjednica ženske sekcije ŽO Split), Drago Kohn (sekretar ŽO Osijek) Vivijan Štrapacan (predložena od ŽO Rijeka), dr. Sida Ozmo-Steiner (predsjednica Ženske sekcije Zagreb), dr. Jelica Polak-Babić (predsjednica Kluba seniora), prof.dr. Darko Fisher (voditelj tečajeva za seniore) , Ana Hermanović (socijalni radnik ŽOZ-a)  i dr. Melita Švob, predsjednica Udruge preživjelih Holokausta u Hrvatskoj direktorica CENDA, te podpredsjednica WFJCSH&D) s kćerkom (koju je WFJCSH&D angažirao) i unukom koja je upalila svijeću na svećanoj komemoraciji za ubijenu djecu u Holokaustu.

 



Domaćini konferencije bili su "Central Council of Jews in Germany" (dr.Dieter Graumann) i "Child Survivors Deutschlands" (Andrew Hilkowitz). Ogroman posao oko organizacije konferencije, koja se održala u hotelu Hilton, odradio je "trans-atlanski" organizacijski komitet : dr. Philip Sonntag (Berlin), Max Arpels Lezer (predsjednik EUAS Amsterdam) i članovi iz USA: Steve Adler,Rene Lichman, Daysi Miller, Charles Silow i predsjednica organizacije Stefanie Selzer.


Konferencija, koja je bila pod pokroviteljstvom predsjednika Federalne Republike Njemačke Joachima Gaucka,  u nedjelju je započela memorijalnim paljenjem svijeća  za  sjećanje na 6 milijuna ubijenih Židova. Prvu svijeću  za milijun i pol ubijene židovske  djece upalila je pripadnica "treće generacije" iz Zagreba, a zatim su pozivani istaknuti članovi iz svih krajeva svijeta da upale preostalih šest svijeća.

Slijedili su govori predsjednice WFJCSH&D Stefanie Salzer, organizatora Maxa Arpelsa Lezera,  gradonačelnika Berlina, ministara u vladi, predstavnika njemačkih židovskih i drugih organizacija i fondacija  (koje su pomogle održavanje konferencije),  ambasadora USA i Izraela, Foreign office-a , Claims konferencije  i drugih važnih ličnosti.

Važan dio programa bilo je upoznavanje i druženje sudionika prema zemljama porijekla, generacijama, onih koji su prvi puta na konferenciji, onih koji su pratioci-partneri i djeca itd.


Organizacija je bila gotovo savršena uz pripremljene materijale, (beđevi, pozivnice, bonovi za hranu, materijali,  nacrti  hotela,lista učesnika, biografija predavača, opis  workshopova i panela), bila je religijska služba svako jutro, izložba knjiga, predstavnici "Shoah museum" Paris  i  foto izložba : Život nakon što smo preživjeli" ( Life after Survival) sa  slikama  iz  prvog Dječjeg centra 1945-46 blizu Dachau. Hrana je bila odlična, osiguranje jako ali diskretno. Konferencija se održala na engleskom jeziku i svi materijali su bili tiskani na engleskom. Samo su neka važna predavanja imala simultani prijevod na njemački.


Osnovan je posebni fond (donatori) za 40 učesnika iz Istočne Europe kojima je plaćen put i 3 dana hotela za sudjelovanje na konferenciji, što smo i mi koristili i posredovali za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Češku Republiku, Slovačku, Košice, Ukrajinu..


Bilo je organizirano,  za učesnike,   razgledavanje grada  (autobusom)  kao i ponude turističke organizacije  "Milk &Honey", a poslije konferencije je organiziran odlazak na komemoraciju u  geto LODZ i posjeta novom Židovskom muzeju u Varšavi.



 Rad za članove odbora i organizatore je započeo već  21.kolovoza prijemom (uz pozivnicu) u Izraelskoj ambasadi, zatim Sjednicama Izvršnog odbora  na 22. i 23.kolovoza i Upravnog  odbora (Governing board) koji je održao sjednice  24. i 28. kolovoza.


dr.Melita Švob je potpredsjednik WFJCSH&D,  član Executive Commitee i Governing board , te sekretar Europske organizacije Holokaust preživjelih (EUAS).



Posebno važan bio je simpozij  27.kolovoza : "Lost Childhood- Jewish Child survivors" u Centrum Judaicum u Berlinu  koji je organizirala  Claims conferencija, Svjetska organizacija djece koja su preživjela Holokaust  te Organizacije preživjelih iz Izraela.


 Cilj simpozija bio  je upoznati njemačku javnost i njemačku vladu  sa posebnim patnjama i traumama onih koji su bili proganjani dok su bili  djeca u Holokaustu (tj onih koji su  rođeni između 1928. i 1945.). Održana su predavanja, svjedočenja preživjele djece  te  eksperata  liječnika,  psihijatara i pedagoga.


To je u vezi s mogućom ( još nije donesena) odlukom Njemačke vlade da osnuje posebni Fond za djecu koja su preživjela Holokaust.


To je ujedno bila prilika za nas da  predstavnike Claims konferencije (koje inače poznajemo) upozorimo na neke  potrebe i probleme preživjelih u Hrvatskoj,  za što smo pripremili  i predali posebnu pisanu predstavku i dobili obećanje da će je razmotriti.



U radnom dijelu konferencije,  u ponedjeljak, utorak i srijedu 24,25 i 26. kolovoza započelo se  (u 9 ujutro)  Plenarnom sjednicom i  plenarnim predavanjem,    u dvije velike  prepune dvorane ( uz prijenos na "video zidu") . Zatim su slijedili  paneli i workshopovi kojih je do vremena ručka bilo u prosjeku 7 , a poslije njega još 5-6.  Već u 6.30 je počeo "koktel",  a  zatim večera i koncert.


Mi smo sudjelovali na panelu "Anti-semitism today" ( Melita Švob  (Research and documentation center CENDO, Zagreb);  Jerome Chanes ( USA Center for Jewish studies) i Philip Carmel ( European Jewish Congress) za koji je vladao veliki interes i  diskusija.



Nadali smo se i temi : Povratak  židovske imovine, ali takav panel  nije održan, bilo je vrlo malo  tema o edukaciji;  od 24 panela većina je bila o odnosima među generacijama, u obitelji ,osjećajima  te  posljedicama Holokausta i traumama .


Na kraju konferencije donesena je "Rezolucija" ,  koju je predložio Izvršni i Upravni odbor  WFJCSHD:

 O antisemitizmu u Europi i svijetu ,  te  "da je  diskriminacija  bilo koje grupe ljudi  na osnovi  rase, boje, religije ili  seksualne orijentacije zločin protiv humanosti , te se ne smije tolerirati".


Organizatori slijedeće konferencije,  koja će biti u Houstonu 2015,  predstavili su svoj projekt, program i film.