Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

14.10.2014. 8:51
IZ Europske Unije
 

Prenosimo 

EL MUNDO SEFARAD

Elektronske Novine    14.10.2014


Evropska komisija


Odbačen poziv da se izjednače zločini nacista i komunista



Evropska komisija je odbacila poziv zemalja istočne Evrope za uvođenjem takozvanog duplog zakona o genocidu koji bi kriminalizovao negiranje zločina počinjenih pod komunističkim režimima na isti način kako i mnoge države EU zabranjuju negiranje holokausta.


Prošle nedelje je šest zemalja pisalo Vivijen Reding, evropskoj komesarki za pravosuđe, pozivajući da se „javno odobravanje, negiranje i grozna trivijalizacija zločina totalitarnih režima“ kazni.


Ministri spoljnih poslova Litvanije, Letonije, Bugarske, Mađarske, Rumunije i Češke republike kažu da komunistički zločini „moraju biti tretirani po istim standardima“ kao i oni počinjeni od strane nacističkog režima, pre svega u onim zemljama gde postoje zakoni o negiranju holokausta.


 Međutim, zvaničnici EU su napisali u izveštaju objavljenom u utorak da su mišljenja po ovom pitanju suviše podeljena i da Brisel nema pravne osnove da deluje.


„Ne postoji konsenzus po ovom pitanju. Različite zemlje članice imaju široko različite pristupe“, kaže portparol EU za pravosuđe Metju Njuman za Guardian. On navodi da komisija pristupa slučaju veoma ozbiljno ali „da u ovom trenutku nisu ispunjeni uslovi za podnošenje predloga zakona“. On je ipak dodao da će komisija nastaviti da razmatra to pitanje....


Međutim, komisija dodaje da se ni u jednom pravnom instrumentu EU ne pominje totalitarizam i odbacuju ideju duplog genocida.


„Krajnja linija je, očigledno,da je  ono što su uradili bilo grozno, ali komunistički režimi nisu ciljali etničke manjine“, kaže Njuman


Po stavovima Litvanije, čiji ministar spoljnih poslova predvodi kampanju za kreiranje novog zakona, razumevanje genocida od strane EU se mora proširiti kako bi uključilo zločine protiv grupa definisanih po „socijalnom statusu ili političkom uverenju“....



Komisija se sada našla u veoma teškoj ulozi jer se veći broj zapadnih zemalja EU protivi ovom predlogu, obrazlažući da je to slabo prikriveni pokušaj rehabilitacije domaćih nacističkih saradnika dok antisemitisam ostaje i dalje  vruća tema na ulicama i u medijima na istoku Evrope.


Direktor Centra „Simon Vizental” u Jerusalimu i nekadašnji lovac na naciste Efraim Zurof, opisao je napore šest zemalja istočne Evrope kao „lažnu simetriju“.


„Mi nemamo problem sa danom komemoracije žrtava komunističkog režima i zaista, nešto se treba uraditi po tom pitanju, ali holokaust je bio jedinstvena tragedija u istoriji“, kaže on.


 „Ne možete usporediti ljude koji su sagradili Aušvic sa onima koji su ga oslobodili. ...