Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

9.11.2014. 23:30
Susret Ženskih sekcija židovskih općina "Ex-YU"
 

U organizaciji Ženske sekcije Jevrejske opštine Subotica organiziran je "Treći susret predstavnica ženskih sekcija Jevrejskih opština Ex-YU" , od 7-9.studenog 2014.


Ovaj sastanak koji je  dugo vremena dogovaran i pripreman  bio je veoma uspješan i okupio je predstavnice iz gotovo svih židovskih općina u kojima postoje aktivne ženske sekcije. Uz to su bile  dvije velike delegacije - iz Hrvatske i iz Makedonije i brojni članovi iz Subotice  te su ispunile prostorije židovske općine u Subotici " do posljednjeg mjesta".



Iz Hrvatske su bile  predstavnice židovske općine Zagrteb koje je predvodila predsjednica dr. Sida Ozmo-Steiner, te predstavnice iz općona Rijeke, Splita o Osijeka. Smješteni smo bili na prekrasnom jezeru Paliću,  u veoma prijatnom hotelu i dobru organizaciju prijevoza.


U petak 7.studenog , nakon smještaja, prisustvovaoli smo Kabalat šabatu u prepunoj maloj sinagogi i uživali u pravoj vjerskoj svećanosti. Nakon večere imali smo koncert predivnih pjesama uz gitaru mladog umjetnika Nikole Salačinina.



U subotu 8. studenog  su "Susret"  otvorili  i pozdravili: Đerđi Karadžić, predsjednica Ženske sekcije Subotice ,Mira Panić, predsjednica Komisije za ženska pitanja Saveza Jevrejskih opština Srbije ( ko-organizator susreta) i Robert Sabadoš,  predsjednik Jevrejske opštine Subotica. Pozdravili su i  predstavnici ostalih općina , a  naša dr. Sida Ozmo-Steiner je predala posebne poklone.




Program predavanja


Danijela Danon: Uloga jevrejske žene u porodici

Zlata Nikolić: Uloga jevrejske žene u zajednici



dr. Melita Švob: Uloga jevrejske žene u društvu

Sonja Viličić: Šemeš-da li edukacija u jevrejskoj opštini može da zameni porodično jevrejsko vaspitanje





dr. Olga Kovačev Ninkov: Subotički umetnici jevrejskog porekla

Dr. Melita Švob i dr. Sida Ozmo-Steiner: Socijalna delatnost u jevrejskim opštinama

Robert Kovač- predstavljanje knjige izdate početkom 20 veka posvećene pedesetgodišnjici postojanja Ženske sekcije u Subotici.




Organizirana je posjeta Gradskom muzeju u kojem je kustos dr. Olga Kovaćev predstavnila izložbu Klare Gereb, posvećene prvoj akademoskoj grafičkoj umjetniciu Subotici

i izložbe Jevrejske opštine Pančevo : istaknute žene jevrejskog porekla.



Organizirana je posjeta  vinariji  "Zvonko Bogdan" na Paliću, održan je Sastanak predstavnica Žemsklih sekcija Srbije i na kraju  susreta su bila završna izlaganja i zaključci. Položeni su vijenci na spomenik žrtvama Holokausta.


Zabavljao nas je poznati orkestar iz Osijeka (Štern) koji je svojom muzikom  digao na "noge"  cijelu dvoranu,  na  pjesmu i ples ( u dimu cigareta) do kasno u noć.


Iako je program bio pomno odabran, kao što priliči jednoj dobro organiziranoj vjerskoj židovskoj zajednici,  u želji da obuhvati sve važnije aspekte i probleme rada židovskih žena u zajednicama,  ipak je najveća vrijednost bila u iskrenom razgovoru o aktivnostima i problemima, srdačnosti, susretljivosti i neizmjernoj gostoljubivosti domaćina. Hrana je bila izvrsna, raznolka, ukusna, domaća ,a kolači nevjerojatni  i neodoljivi.



Članice ženske sekcije u Subotici upravo su nedostižni uzor dobre organizacije i požrtvovnosti,  a nadamo se da je položena dobra osnova za dalju suradnju, koja ne bi smjela opet  čekati godinama.



  

 

Arhiva vijesti

 Studeni (November) 2014
Mađarska
David Albahari piše
U EU odloženo glasanje o Palestinskoj državi
SASTANAK 5.200 RABINA ( lUBAVICHA ) U N.Y.
Njemačka
Turska
Italija
KLUB SENIORA
Otvorenje Šoa akademije u Židovskoj općini Zagreb
In memoriam Agica Bezinović
Izrael
Izrael šalje medicinsku pomoć za borbu protiv ebole
Tjedan izraelskog filma
ŠOA AKADEMIJA
EUROPSKA ZAJEDNICA I iZRAEL
Antwerpen
Izrael pomaže Ukrajinske Židove
antiseitizam u Njemačkoj
Izrael
Novi Omanut, listopad/studeni 2014
Novi broj Jewish Heritage
Ha-kol, rujan/listopad 2014
Izrael
Švedska
Festival tolerancije u Beogradu
Njemačka
Italija
Rusija
Izložba o austrijskim željeznicama u II.svjetskom ratu.
Merkel komemorira Kristallnacht
Odbrana od napada- za židovske zajednice u Europi
In memoriam Branko Polić, 1924-2014
Susret Ženskih sekcija židovskih općina "Ex-YU"
Promocija knjige
švedska