Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

19.12.2014. 0:39
Jubilej Jevrejskog ženskog društva u Beogradu
 

Vratili smo se, puni dojmova i zahvale, sa svečanosti u povodu proslave 140 godina Jevrejskog ženskog društva u Beogradu, koja se održala 16. prosinca u  sinagogi "Sukat Šalom" u Beogradu.

 


Naša "ekipa" doputovala je dan ranije i smjestila se u hotelu "Royal", prekoputa Jevrejske opštine. Djelomično obnovljen hotel i solidni restoran omogućili su nam i da prošetamo Beogradom, popijemo kavicu

i divimo se velegradskoj vrevi uz pristiglu svjetsku elitu na "samit" s Kinezima. Dočekala nas je naša draga Hana Gašić, koja nam je, uz ostale predivne članice, bila cijelo vrijeme na usluzi.

 

Program je  otvorila  predsjednica Ženske sekcije Beograda  dr. Vera Lukić, a slijedile su dobrodošlice predsjednika Saveza, opštine Beograd, B'nei Britha, Koordinacije ženskih sekcija Srbije, rabina te čestitki predstavnica iz Hrvatske, Srbije, Bosne, Makedonije i Rumunjske.

 Održana   su predavanja dr. Vere Lukić, Jelene Kalderon i rabina Isaka Asiela. Organizirane su i (prodajne) izložbe rukotvorina članica sekcije.

Nakon paljenja svjećica za Erev Hanuku slijedio je  bogat kulturno umjetnički program s koncertom ( Mozart), recitacijama stare sefardske poezije, pjevanjem  kora " Braća Baruh", sviranjem i pjevanjem uz gitaru Nikole Salaćanina, pjesama Drite Tutunović ( sefardske pjesme)  i Milene Sare Sablić (aškenaške pjesme).

Slijedeće jutro prošlo nam je u posjeti Muzeju

 i Arhivu Saveza te razgledavanjem židovskog Beograda uz  vodiča.

Od svečanog otvaranja, kroz cijeli program pa do odlaska, bili smo maženi i paženi i svjesni da Ženska sekcija u Beogradu ima podršku cijele zajednice, da je njezin jubilej ponos svih članova, i mladih i starih i da svi u njemu sudjeluju. Spontanu i toplu atmosferu, brojne prijatelje, lijepi program, stare pjesme i odličnu hranu dugo ćemo pamtiti. A željeli bi, a to bi bio i red, i  "vratiti" u Zagrebu.