Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

11.11.2008. 21:33
Hommage Miklosu Radnotiju
 
Novi program Kulturnog društva "Miroslav šalom Freiberger" je raznolik,obećavajući i za svakoga će se naći neka interesantna tema.

Ovaj utorak bio je posvećen velikom mađarskom pjesniku Miklosu Radnotiju o kome je izvanredno predavanje održao gospodin Stanko Nick. Predavanje je najavio gospodin Živko Gruden, predsjednik KD "Miroslav šalom Freiberger".

Stanka Nicka poznajemo kroz njegove ozbiljne radove i knjige iz područja diplomacije i međunarodnih odnosa, kao diplomata i kao dragog prijatelja mnogih članova ove općine.

Kada je najavljeno njegovo predavanje, očekivali smo da će nam govoriti o svojem diplomatskom iskustvu ili o Mađarskoj u kojoj je bio ambasador. Ali kako je sam kazao - njegov interes za pjesnika Radnotija počeo je kada je dobio prestižnu nagradu za svoje djelovanje, nagradu koja nosi ime Radnotija.

Od tada je počelo njegovo sistematsko istraživanje, čitanje pjesama tog, u Mađarskoj veoma poznatog pjesnika,  zajedno sa suprugom Mirjanom posjeta rodnom gradu, mjestu gdje je stradao pa sve do prijateljevanja sa njegovom udovicom.

U izvanrednom predavanju sa pažljivim odabirom pjesama, koje je čitala gospođa Vlatka Bjegović, dočaran nam je intimni svijet pjesnika, koji je već od svog rođenja pa do prerane smrti,kao žrtva nacizma, svoje patnje i slutnje pretočio u divne pjesme, koje i u našem prijevodu prekrasno zvuče.

Zahvalni auditorij, u kojemu su u prvom redu sjedila poznata imena naših antifašista, koji su upravo zahvaljujući delovanju ambasadora Nicka stupili u prijateljske adnose sa antifašistima u Mađarskoj, sa pažnjom je saslušao i predavanje i diskusiju i nastavio druženje u klubu.