Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

3.1.2015. 16:36
Priča o "Golemu"
 

 Golem story warns of dangers of ‘intelligent’ machines


By Benjamin Blech December 29, 2014 



NEW YORK (JTA) — Stephen Hawking is much in the news these days. His personal story, the subject of the recently released film “The Theory of Everything,” is already spoken of as an Oscar contender. Diagnosed in 1963 with the dreaded Lou Gehrig’s disease and given two years to live, he went on to a brilliant career, became the author of international best-sellers, received dozens of honorary degrees and gained broad recognition as one of the most brilliant theoretical physicists since Einstein.



New York (JTA). 
O Stephenu Hawkingu se mnogo govori ovih dana. Njegova osobna povijest je prikazana u filmu “The Theory of Everything", o kojem se govori  kao o dobitniku Oskara. Njemu je 1963.  dijagnosticirana " Lou Gehrigiva bolest" i prognoziralo mu se samo dvije godine života. On je napravio briljantnu karijeru, postao autor  internacionalnih "Best-sellera", dobio mnoštvo počasnih naslova i široko priznanje kao jedan od najbriljantnijih teoretskih fizičara, nakon Einsteina.


U svom nedavnom  intervjuu, Hawking je izrazio duboku zabrinutost za budućnost čovječanstva. Uzrok njegove brige je umjetna inteligencija ili AI, stvaranje inteligentnih mašina koje su u stanju nadmudriti svoje kreatore. Ono što je počelo s IBM  Watson superkompjutorom, koji je mogao pobijediti najbolje igrače šaha i najbolje igrače "Jeopardy", moglo bi u bliskoj budućnosti nadmudriti kreatore i postati gospodarom  svijeta.


“The development of full artificial intelligence could spell the end of the human race,” Hawking said.


" Razvoj potpuno umjetne inteligencije moglo bi značiti kraj ljudske rase, rekao je Hawking.."...


To je ono što je bilo stoljetna poruka
poznate legende o Golemu u Pragu. U židovskoj tradiciji, Judah Loew, praški rabin iz 16. stoljeća, upotrebio je svoje znanje židovskog misticizma i magično oživio bezživotnu hrpu gline i pretvorio je u supermena židovskog naroda. Na njegovu čelu napisao je na hebrejskom riječ "emet" koja je dala snagu Golemu. No Loew je ubrzo shvatio da tu izvanrednu snagu ne  može potpuno kontrolirati...