Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

4.1.2015. 11:13
"Rabinice"
 

LOS ANGELES (JTA) — A decade ago in Los Angeles, two organizations opened their doors with a call to prayer — or they would have if they had any doors to open.


Clockwise from top left, Rabbi Lori Shapiro of Open Temple, Rabbi Rachel Nussbaum of The Kavana Cooperative, Rabbi Noa Kushner of The Kitchen, Rabbi Lizzi Heydemann of Mishkan Chicago, Rabbi Naomi Levy of Nashuva and Rabbi Sharon Brous of Ikar. (Courtesy of the congregations)


Ikar, led by Rabbi Sharon Brous, and Nashuva, led by Rabbi Naomi Levy, were conceived separately. But when they launched in 2004, both offered a novel, and in many ways similar, approach to Jewish spirituality and community — regularly scheduled, rabbi-led services that were not affiliated with any movement or institution, that met in rented space, and that were avowedly not synagogues


Ikar celebrating Havdalah to close out Yom Kippur. (Courtesy of Ikar)


Organizacije "Ikar" koju vodi rabbi Sharon Brous i "Nashuva" koju vodi rabbi Naomi Levy su  posebne organizacije, ali kada su osnovane 2004. godine ponudile su novi pristup židovskoj spiritualnosti i zajednici- službu rabina koja nije vezana za nikakav pokret ili instituciju,  već se sastaju u iznajmljenom prostoru i nisu sinagoge..


Oni su ponudili novi model koji do tada nije postojao i koji je od tada postao uzor za slične židovske  spiritualne zajednice u gradovima širom zemlje (Amerike)  s posebnim stilom, katkada  uz ples i pjesmu. Te zajednice su vođene od karizmatičnih rabina  koji traže inovacije i privlače Židove koji su se otuđili od postojećih židovskih institucija.


Rabbi Naomi Levy and the Nashuva band drum playing on the beach. (Phyllis Osman

No svima je  zajedničko  da su osnovane i da ih  vode  ženski rabini. Te spiritualne zajednice koje vode ženski rabini , koje  nisu vezane za nikakav pokret i  samostalne su , postale su dio židovskog svijeta  u kojem su ženski rabini ne samo našli svoje mjesto već se i pokazali kao pioniri u inovacijama. Ako postoji ženski rabin u zajednici  to znači da se više ne radi na način kakav je bio u posljednjih 2.000 godina.To je veliki izazov za žene da "revolucioniraju" spiritualni i institucionalni život.


Te zajednice  predstavljaju  oštri prekid sa prošlošću i prihvaćene  su osobito među mlađom populacijom, koja smatra da je važnije da  u 21. stoljeću pronađu svoju spiritualnost  nego da grade institucije zbog institucija.


No i brojni  rabini  muškarci su također osnovali  spiritualne zajednice, npr. dvije u New Yorku, neki kombiniraju  svoju službu molitve s drugim  događanjima u zajednici. I  postojeće poznate sinagoge također "eksperimentiraju" s religijskom službom dodajući netradicionalnu muziku i stvarajući bolju  i topliju atnmosferu u zajednici.