Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

14.11.2008. 18:24
Promocija knjige "Hrvatski pravednici"
 
Na velesajmu je u sklopu velikog praznika knjige, Interlibera, danas održana i promocija značajne knjige "Hrvatski pravednici" koju je napisala Miriam Steiner Aviezer, a izdao Novi Liber.

Mislim da nema pogodnije i kvalificiranije osobe od Miriam Aviezer da napiše ovu knjigu, jer desetljećima radi u Yad Vashemu i doprinijela je da  mnogi naši pravednici, koji bi inače bili zaboravljeni, dobiju prestižno priznanje i medalju Yad Vashema.

Promociju je otvorio izdavač Slavko Goldstein. Prisustvovali su brojni javni i kulturni radnici, preživjeli, pravednici i oni koji su spašeni, ambasador Izraela predsjednik države, ministar znanosti, i brojna publika, iako prostor za promociju nije bio najpovoljniji - usred velikog paviljona sa brojnim izlagačima i posjetiteljima.

U ime pravednika govorio je zagrebački odvjetnik Mario Carnelutti koji je spasio svog školskog kolegu Izidora Hana, a prisustvovalo je i nekoliko drugih pravednika i članova njihovih obitelji.

U ime spašenih lijepi govor je održala Eva Akerman, koju su u Gospiću spasili dr. Fulgosi i dr. Vuković, a među publikom sam zapazila brojne osobe koje su preživjele Holokaust.

Veliku pažnju je svojim govorom privukao Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac koji je naglasio svoju angažiranost da se Holokaust uči u školama, i predložio da i ova knjiga bude sastavni dio literature za nastavu.

Predsjednik Stjepan Mesić je također održao lijepi govor o svojoj privrženosti povijesnoj istini, antifašizmu i rekao je i nešto što smo i mi, učesnici Evropske konferencije Holokaust preživjelih nedavno tražili, da se u proces nastave o Holokaustu uključe i oni koji su ga proživjeli.

Na kraju se autorica Mirjam Aviezer, skromno i kratko, zahvalila svima koji su pomogli izdavanje knjige, u prvom redu predsjedniku Mesiću i ministru Primorcu, ali je i dala nekolikp primjera iz svoje knjige o onima  koji su spašeni i danas imaju svoje velike obitelji, djecu, unuke i praunuke, te prema tome nije bio spašen samo "jedan život" već i sve njegove buduće generacije.