Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

30.1.2015. 17:50
Književna nagrada u Izraelu
 

In first, expat author Ruby Namdar wins Israel’s leading literary prize



By Beth Kissileff


(JTA) — Israel’s biggest literary prize, the Sapir Prize, has the drama and mystery of a lottery. The identity of the judges remains secret until shortly before the ceremony, when they meet for an early dinner to decide the fate of the five nominees short-listed for best novel. Meanwhile in a separate room the short-listed novelists and their families, dressed in their finest and sipping wine, wait for the ceremony, broadcast a few hours later on Israel’s Channel 2, to begin.



Izraelska najveća knjjiževna nagrada  "Sapir prize" ima dramatičnost i misterioznost lutrije. identitet sudaca ostaje nepoznat sve do kratko prije ceremonije, kada se sastanu na večeri i nominiraju pet osoba za najbolju novelu. U međuvremenu, u odvojenoj sobi pisci novela, svećano obučeni,čekaju na ceremoniju koja će biti na televiziji.


"Sapir" ima vezu sa lutrijom jer je osnovan od Izraelske nacionalne lutrije koja daje pobjedniku 39.000 dolara, distribuciju knjige u Izraelu i njezin prijevod na arapski i jezik koji autor odabere,  a to je najčešće engleski. Ove godine je pobjednik  Reuven "Ruby" Namdar koji živi na Manhattanu posljednjih 15 godina sa svojom američkom židovskom suprugom i kćerkom. On je orvi Izraelac koji je u "emigraciji" da je dobio nagradu.


Njegova novela  “The Ruined House,” (HaBayit Asher Necherav) je na hebrejskom  i zbog ne-izraelskog karaktera knjige na naslovnoj stranici se nalazi povijesna slika Glavne željezničke stanice  (New York’s Grand Central Terminal). Predsjednica suda ( žirija) Menny Mautner je objasnila odluku : "Mi živimo u globalnom svijetu i ljudi imaju više mjesta na kojima žive".