Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

16.3.2015. 21:50
Kopenhagen
 

Interfaith peace ring brings over 1,000 to Copenhagen synagogue

March 15, 2015 


(JTA) — More than 1,000 people formed a peace ring around a Copenhagen synagogue that came under deadly attack last month.
Muslim, Jewish and Christian participants held hands and called for peace during the display of solidarity at the central Copenhagen shul, or Krystalgade Synagogue, on Saturday afternoon, according to reports.
On Feb. 14, a volunteer Jewish security guard, Dan Uzan, was shot and killed there by a lone Islamist gunman. Hours earlier, the same gunman killed one in a shooting at a free speech event at a cultural center in the Danish capital. The gunman was killed in a shootout with police.
Among the participants in the peace ring was Uzan’s father, as well as Denmark’s chief rabbi, Jair Melchior, and government ministers Morten Ostergaard and Sofie Carsten-Nielsen.


The ring was the initiative of Niddal El-Jabri, a Copenhagen Muslim who told the news website thelocal.dk that he wanted Jews to feel safe and welcome in the city.


Više od 1000 ljudi je napravilo "prsten mira" oko sinagoge u Kopenhagenu, koja je bila napadnuta prošlog mjeseca. Sudjelovali  su , u subotu, Muslimani, Židovi i Krščani , držeči se za ruke i tražeći mir kako bi pokazali solidarnost sa centralnom sinagogom - Kristalgade sinagogue. U tok akciji su sudjelovali glavni rabin Jair Melchior , ministar Morten Ostergaard i Sofie Carsten-Nielsen. 


"Prsten" je bio incijativa Niddala El-Jabria, Muslimana iz Kopenhagena koji je na web stranici izjavio da želi da se Židovi osjećaju u gradu  sigurno i dobrodošli.


Ova akcija je odgovor na  ubijenog Dana Uzana, volonterskog čuvara sinagoge koji je ustrijeljen  14. veljače od strane islamističkog napadača. Nekoliko sati ranije je isti napadač ubio jednu osobu,  prilikom govora u Kulturnom centru u glavnom gradu Danske. Taj je napadač ubijen u pucnjavi s policijom.

Organizatori u Kopenhagenu su ponovili sličnu inicijativu  u Oslu, u kojem je bilo više od 1.000 osoba, uključivši mnoge Muslimane, koji su napravili "lanac" oko sinagoge kako bi pokazali solidarnost sa Židovima. Posebna  danska muslimanska grupa , od oko 300 osoba, je  napravila demonstracije  za   mir na trgu  pred  City Hallom  u Kopenhagenu.


.