Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

6.4.2015. 10:59
Izraelci u Europi
 

No longer newcomers, Israelis in Europe get organized


Izraelci nisu više došljaci, oni se organiziraju u Europi

By Cnaan Liphshiz, April 2,



Israelis in the Netherlands celebrating the holiday of Purim at an event organized by the Dutch Israeli scouts movement, Hatsofim. (Courtesy of Hatsofim)


(JTA) — Whenever he would fly from his native Israel back home to the Netherlands, Serge Lypcyz would bring a heavy load of Hebrew-language books with him. Lypcyz and his Israeli friends in Amsterdam depended on such shipments — not only for reading material in their native language, but also to feel connected to their country of birth. “Unlike Dutch Jews, we old-generation Israelis hardly go to synagogue here,” said Lypcyz, who moved to Holland in the 1990s. “We didn’t grow up together in a youth movement. We all met here by chance, so we need the books to be our social glue.”

Uvod


Kada Serge Lypsyz putuje iz Izraela natrag u Nizozemsku koja je sada njegov dom, donosi sa sobom mnogo knjiga pisanih na hebrejskom,  a njegovi prijatelji u Amsterdamu ovise o tim knjigama - ne samo jer su pisane na njihovom jeziku nego jer se osjećaju povezani sa zemljom u kojoj su rođeni. Lypsyz, koji se doselio 1990-tih, kaže : Mi stara generacija Izraelaca  ne idemo često u sinagogu kako to rade Židovi ovdje. Mi nismo  s njima zajedno rasli u mladosti, mi se samo su srećemo povremeno i mi trebamo knjige za našu  vlastitu socijalnu povezanost". 


No ti su dani sada prošli, danas se može pogledati na Facebook i naći hebrejske udžbenike, ,može se uživati u hebrejskim filmovima, kupiti DVD verzije na festivalu Izraelskog filma , imati hebrejsku web stranicu na Dutchtown.nl,  koju vodi Mokum Ivri, organizacija iz 2011. koja okuplja lokalne Izraelce. Izraelski aktivisti u Europi su osnovali AGIV - grupu baziranu u Britaniji, "Good Deeds Day" humanitarnu organizaciju u Holandiji, a u Londonu su imali "Global Israeli leadership Summit" na  kojem su  sudjelovali izraelski aktivisti iz cijelog svijeta. Postoji još više  inicijativa da se izgradi zajednica među Izraelcima u Europi. "Israeli Salon" je osnovan u Engleskoj 2011. U Njemačkoj je prva publikacija na hebrejskom "Spitz magazine" (2010) . U 2011. godini su Izraelci u Nizozemskoj osnovali  "Hebrejski skautski pokret" slično Tzofim u Izraelu. 


Izrael Pupko , osnivač "Mishelanu"  organizaciju baziranu u Izraelu koja okuplja zajednice izvan zemlje, kaže:  "Izraelci su došli u Europu kada su bili mladi, imali  djecu i radili  na svojoj karijeri" . Oni nisu imali  vremena za rad u zajednici, ali njihova djeca  danas su postigla karijere i sada imaju vremena za uključenje u zajednicu". Ali u tome zaostaju za  onima u Americi , u kojoj ima oko 100.000 Amerikanaca koji su rođeni u Izraelu i osnovali su   Nacionalnu krovnu organizaciju ( Council) čiji je zadatak da integrira Izraelce u širu židovsku zajednicu, imaju filijale u brojnim gradovima i na prvoj nacionalnoj konferenciji imali su  750 učesnika iz 23 države (Amerike). Mishelanu i Izraelski židovski kongres koji su osnovani posljednjih godina kako bi pomogli zajednicama u Europi, a za to imaju veliki interes i europeske židovske zajednice.
Židovska zajednica u britaniji,koja ima 250.000 članova se smanjuje  zbog asimilacije i emigracije, rekao je Koren koj je veza između Izraelske zajednice i   Board of Deputies of British Jews.  U međuvremenu kontigent Izraelaca u Britaniji se povećava i možda predstavljaju rezervu ...


Dalje čitajte u originalnom članku:


“The Berlin community is a unique case in many aspects,” she said, noting that the German capital is among Europe’s cheapest cities. “No one comes to London, which is more expensive than Israel, to reduce their cost of living.”

In Amsterdam, where Israelis constitute 24 percent of the country’s Jewish population, according to community estimates, the local Jewish charity JMW established a small Israeli department, Tsavta, that organizes activities with an annual budget of approximately $25,000. Last month, the group for the first time brought dozens of Israelis to volunteer at a Jewish old-age home.

Israeli communities will never blend into the existing Jewish communities because the cultural differences are too deep,” said Tzippy Harmsen-Seffy, who runs Tsavta. “But due to circumstances, these two communities are engaging each other more closely than ever before.”