Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

8.4.2015. 12:31
izložba o djeci koja su preživjela Holokasut
 

Tribute to Jewish Child survivors

This site is a tribute to those who lost their childhood in the Shoa and for whom their whole life was a struggle with the consequences of the survival. 


It is part of the exhibition shown in Berlin in Centrum Judaicum in August 2014, parallel to the 26th conference of the World Federation of Jewish Child Survivors of the Holocaust and descendants.


“Child Survivors” is the established term meanwhile used to describe this group of victims who survived the Holocaust as children.It is estimated that 1,5 million children under 16 years old were among the more than 6 million Jews murdered by the Nazis and their collaborators during the Shoah. 

Only one in ten of the Jewish children survived in Europe. The general public has till now heard little about the special fate of these children.

Ta izložba je posvećena onima koji su izgubili svoje djetiljstvo u Holokaustu  i zbog čega je njihov cijeli život bila borba sa posljedicama preživljavanja. To je dio izložbe koja je prikazana u Centrum Judaicum u Berlinu u kolovozu 2014 kada je bila i velika Konferencija Holokaust preživjelih.

Zadaća izložbe je da omogući preživjelima da iskažu svoje osjećaje, da pokaže kroz što su prošli, prilike i uvjete koji su im omogućili sa prižive i kako se gubitak djetinjstva odrazio na njihov život sve do danas. Zadaća izložbe je da održi na životu te priče i uspomene.


Mogu se vidjeti primjeri životnih prila šreživjele djece, a svaka od njih je jedinstvena. Ta sjećanja susbjedočenja na jedno od najtamnijih poglavlja u humanoj povijesti. Oni svjedoče o hrabrosti i želji za životom.


Ako ste osoba koja je preživjela Holokaust kao dijete ( tj bili ste mlađi od 16 godina, rođeni nakon 1.1.1928) pozvani ste da nam poišete, i mi ćemo vas kontaktirati u drugoj fazi projekta.



Claims konferemcija je krovna organizacija koja predstavlja interese preživjelih Holokausta i želi da se prizna gubitak koji su imali oni koji su preživjeli holokaust u svojem djetinjstvu. Zbog toga promovira projekt koji će održati živom sjćanje na Shoah .