Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

1.7.2015. 18:18
Prag
 

Prague’s Jewish museum launches new permanent exhibit
 

Nova izložba u praškom Židovskom muzeju

July 1, 2015 10:52am

PRAGUE (JTA) — The Jewish Museum in Prague launched a new permanent exhibition in the historic Maisel Synagogue in the Czech capital.
The exhibition, which opened Wednesday following a yearlong renovation of the synagogue,
focuses on the history of the Jewish people in Bohemia and Moravia. It features an aerial projection of the former Prague Jewish quarter, which was largely destroyed in the late 19th century.
“Visitors can also use touch screens to learn about the history of various Czech Jewish leaders and their communities, and browse through rare Hebrew manuscripts and prints,” one of the authors of the exhibition, Alexandr Putik, told reporters.


Židovski muzej u Pragu  je postavio novu stalnu izložbu u povijesnoj Meiselovoj sinagogi u Pragu. Izložba, koja je otvorena u srijedu nakon dugogodišnje renovacije sinagoge, usmjerena je na povijest Židovskog naroda u Bohemiji i Moraviji. Pokazuje se,  tako , pogled iz zraka na nekadašnji židovski kvart u Pragu,  koji je gotovo razoren krajem 19.stoljeća. Autor izložbe Alexandr Putik je rekao medijima:  "Posjetitelji će moći koristiti ploču na kojoj dodirom mogu saznati o raznim liderima i njihovim zajednicama, ali i čitati rijetke hebrejske rukopise i štampu".

 
Meiselova sinagoga se nalazi u centru nekadašnjeg židovskog kvarta. Sagrađena je u 16. stoljeću kao privatni hram, ali je pegrađena u 20 stoljeću u neo-gotskom stilu.

Židovski muzej u Pragu privlači godišnje oko 550.000 posljetitelja i predstavlja jednu od najvećih atrakcija . Planira se revitalizacija i Španjolske sinagoge, koja je klasičan primjer arhitekture u maurskom stilu.