Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

25.7.2015. 16:03
Istraživanje svemira
 

Jewish tech billionaire gives $100M to Stephen Hawking’s search for aliens


Židovski bilionar dao je Stephenu Hawkingu   100M  $ za istraživanje života u svemiru


(JTA) — A Jewish-Russian tech billionaire is teaming up with renowned astrophysicist Stephen Hawking to launch an unprecedented search for intelligent extraterrestrial life.Yuri Milner, an investor in tech companies like Facebook, Twitter and Spotify, is dedicating $100 million to the 10-year project, called the Breakthrough Listen Initiative, according to the French news agency AFP. The initiative will use powerful telescopes to scan the stars, reaching farther than previous methods employing radio signals or lasers.


The project will be 50 times more sensitive than previous attempts and scan 10 times more area, according to AFP. Milner said the project will take the search for aliens to “a completely new level.”


Ruski Židov koji je "techno"  bilionar je zatražio od poznatog astrofizičara Stephena Hawkinga da pokrene potragu za intelegentnim izvanzemaljskim životom. Yuri Milner je  "techno" investitor u kompanije  kao  što je Facebook, Twitte i Spotify. On je odredio   100 miliona dolara za 10-godišji projekt,  koji su nazvali incijativom koja nas  ostavlja "bez daha".


Projekt  će upotrijebiti močne teleskope koje će pretraživati zvijezde i postići više nego ranije metode  koje su upotrebljavale radio signale i laser. Projekt će biti 50 puta senzitivniji  i moći će pregledati 10 puta više područja,  te će tražiti strani život na posve novom nivou. Ali Hawking upozorava na opasnost da bi takva civilizacija mogla biti mnogo razvijenija nego naša,  i mogla bi na nas gledati kao što mi gledamo na bakterije.