Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

2.9.2015. 17:27
restitucija u Poljskoj
 


Polish Restitution Initiatives Gain Ground

Restitucija u Poljskoj ima rezultate

 


Left: The deportation of Jews from the Krakow ghetto to extermination camps in 1943. Photo: United States Holocaust Memorial Museum courtesy of Instytut Pamieci Narodowej. Right: The Jewish quarter of Krakow as it looks today. Photo: (cc) David Berkowitz


The Claims Conference is sending this on behalf of the World Jewish Restitution Organization (WJRO)  We would also like to update you on a number of recent WJRO initiatives involving Poland.

In June 2015, 46 Members of the House of Representatives signed a letter to Secretary of State Kerry urging the Obama Administration to continue to advocate for Holocaust-era property restitution in Europe...


Ovaj članak šalje  Claims konferemcija u ime  World Jewish Restitution Organization (WJRO) i da upoznate brojne nove aktivnosti koje se odnose na Poljsku.

U lipnju 2015 je 46 članova  "House of Representatives" potpisalo pismo za sekretara USA Kerry-ja da urgira kod Obame das e nastavi sa radom na restituciji židovske imovine u Europi..


WRJO je angažirao USA financijske stručnjake da rade na restituciji u Poljskoj.Oni su odigrali  odlučujuću ulogu  i u kampanji 1990-tih da se otkriju raćuni koje drže banke u Švicarskoj. 30. srpnja je napisano pismo poljskom premijeru radi restitucije u kojem se traži da  Poljska  vrati imovinu žrtvama Holokaust.Pisamo je i poljskom premijeru Komorowskom  u vezi legislacije koja bi ograničila mogućnost vlasnika u Varšavi  da obnove zahtjeve za vraćanje imovine.


Novi predsjednik Andrzej Duda  trebao bi potpisati leguslaciju koja bi omogućila šestomjesečno razdoblje da pravi vlasnici i njihovi nasljednici učestvuju u proceduri obnove zahtjeva koji su podneseni prije desetaka godina . Poduzete su i druge mjere. Traži se  da se omogući onima , koji nisu podnijeli zahtjeve za vrijeme komunističkog režima ,  da podnesu zahtjeve za imovinu širom Poljske.