Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

15.10.2015. 22:01
Konferencija u Sarajevu
 

Održana je konferencija " Jevreji i Bosna i Hercegovina 1565-2015" u s Sarajevu od 12-13 listopada 2015. Konferenciju je organizirala Jevrejska općina Sarajevo u povodu proslave 450 -godišnjice dolaska Židova u Sarajevo. 

Konferencija se održala u prostorijama Opštine uz veliko zalaganje cijele zajednice, a osobito Akademskog odbora. Centralni događaj proslave bio je Znanstveni skup kojeg je otvorio predsjednik Jevrejske zajednice BIH Jakob Finci zajedno s predsjednikom  Akademije nauka BiH. 

Na konferenciji je bilo prezentirano preko 30 radova na 9 panela,  a učesnici su bili iz 12 zemalja. Materijali su bili dobro pripremljeni, koordinirao je dr. Eli Tauber,  te se uspjelo u dva dana održati  predavanja i diskusije , iako se nisu  svi predavači  pa ni moderatori pridržavali pravila o vremenu.

Značajno je učešće mladih istraživača i velikog broj nežidovskih autora iz raznih institucija i fakulteta. To je dokaz velikog interesa i ugleda kojeg zajednica Židova u BiH njeguje kroz stoljeća. 

Bilo je nekoliko interesantnih izložbi ,koktela i zajedničkih večera,  ali skup je završavao ozbiljnim konccertom u Narodnom pozorištu  uz prisustvo velikog broja uzvanika, uglednika i političara. 

Mislim da je ovaj način proslave jubileja bio jedinstven i uzoran.

 Iz Zagteba je sudjelovalo nekoliko ozbiljnih predavača ( dr. Gabi Abramac ,  dr. Jagoda Večerina, Žarko Primorac i   dr. Švob melita sa temom "Sefardska židovska općina u Zagrebu i Holokaust"),



Došao je predsjednik Koordinacije  Židovskih zajednica Hrvatske dr. Ognjen Kraus i glavni  rabin  Hrvatske Luciano Moše Prekević, a Ženska sekcija ( predsjednica dr. Sida Ozmo Steiner, je ortganizirala dolazak članuca na konferenciju i u posjetu Ženskoj sekciji Sarajeva. 

Bilo je zadovoljnstvo vidjeti opet Sarajevo, stare prijatelje i u gustom "dimu" u pauzama prodiskutirati sve teme i probleme, osjetiti čarobnu gostoljubivost, odličnu kuhinju i posebnu atmosferu zajedništva.