Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

19.3.2016. 16:39
Ha-Kol, siječanj-veljača 2016
 

Iako je tema ovog broja Ha Kola "hrana" i nalazimo brojne stare i nove recepte židovske kuhinje, siječanj je uvijek mjesec posvećen Holokaustu kojeg obilježava ( ili bi trebao obilježavati) cijeli svijet na  dan 27. siječnja kada je oslobođen koncentracijski logor Auschwitz.


Taj je dan i Židovska općina u Zagrebu posebno obilježila programom u kinu Grič , zajedno s Antifašističkom Ligom RH, Šoa akademijom, predstavnicom židovske nacionalne manjine u Zagrebu Sanjom Tabaković,  uz prisustvo veleposlanice Izraela. Prikazan je i film "David".

Dan sjećanja na Holokaust je obilježio i Hrvatski sabor,  Izraelsko veleposlanstvo u RH je organiziralo predstavu "Inače", u Francuskom paviljonu Studentskog centra je otvorena  izložba "Crtežom protiv zaborava", organizirana u povodu obljetnice Festivala tolerancije JFF Zagreb.

Organizirana su sjećanja na žrtve Holokausta u Splitu, Osijeku, Varaždinu i Rijeci. Nastavlja se akcija Hrvatskog državnog arhiva za konačni popis odvedenih i ubijenih (na što podsjeća "Dokumenta") kao i akcija za  izdvajanje sredstava za izložbu "17 memorijala Auschwitz-Birkenau".

Treba podsjetiti da se i u našoj Općini , u  Istraživačkom i dokumentacijskom centru "CENDO" godinama radilo na bazi podataka žrtava Holokausta u Hrvatskoj,  koja se nalazi  na WEB stranici www.cendo.hr i svakodnevno korespondira  upitima i dopunama baze. Ta je baza  dio baze podataka u Yad Vashemu, koji nam se posebno zahvaljuje.


U Ha Kolu nas,  također ,  podsjećaju na nedavno umrle zaslužne članove zajednice dr. Teodora Grinera, Žuži Jelinek i Jašu Bienenfelda, ali se , nažalost, mi  i svakodnevno opraštamo  od članova zajednice koji su nakon stradanja u Holokaustu i života punog odricanja nakon njega, obnovili ovu zajednicu i vratili joj židovski identitet.

U Ha Kolu nalazimo i druge zanimljive članke i osvrte iz života   zajednice i nekoliko podsjećanja na važne događaje u svijetu.


Nadajmo se da će i ostatak godine biti u duhu tolerancije.