Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

26.3.2016. 8:14
Jemen
 

JERUSALEM (JTA) — A group of the last remaining Jews from Yemen arrived in Israel in a secret operation coordinated by the Jewish Agency for Israel.  The 19 Jews who arrived Sunday include 14 from Raydah, including the community’s rabbi, and a family of five from Sanaa, the capital. The rabbi brought with him a 500- to 600-year-old Torah scroll, the Jewish Agency said in a statement issued Monday.



Grupa od Židova, koji su posljednji ostali u Jemenu, došla je u Izrael u tajnoj operaciji koju je koordinirala Jewish Agency of Israel. Od 19 Židova koji su stigli u nedjelju, 14 je bio iz Raydaha, uključuju rabina zajednice i petero Židova iz Sane, glavnog grada Jemena. Rabin je donio 500-600 godine stare svitke Tore. U grupi iz Sane bio je sin Aharona Zindanija,  koji je ubijen u antisemitskom napadu 2012. Njegova udovica i nekoliko njihove djece je odmah došlo u Izrael,  a i njegovo je tijelo doneseno u Israel na pokop.


Iz Jemena je oko 200 Židova posljednih godina  tajno dovedeno u Israel, uključujući nekoliko desetaka posljednjih mjeseci,  kada su se pojačali napadi na Židovsku zajednicu i u zemlji je civilni rat. To je veoma značajni moment u povijesti Izraela i alijama, rekao je Nathan Sharansky (Jewish agency).  Od operacije "magic carpet" (čarobni tepih) 1949. do danas mi smo pomagali dolasku Jemenita, a danas smo završili tu  povijesnu misiju i došao je kraj jedne od najstarijih židovskih zajednica u svijetu, ali doprinos  2.000 starih Jemenskih Židova će se nastaviti u državi Izrael.

Iz Jemena je prebačeno u Izrael više od 51.000 Židova ( od uspostave države Izrael 1948), od toga je većina (oko 50.000) došla 1949 -1950.