Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

25.6.2016. 15:17
Jadovno
 
Prisjetimo se ovih dana naših omladinaca koji su stradali u logoru Jadovno, ubijenih i bačenih u velebitsku jamu.



To je bilo već 21 .svibnja 1941 kada je uhapšena grupa od 165 učenika srednjih škola i studenata i pokoji zanatski radnik- članova židovskih omladinskih i sportskih organizacija (Makabi) .

Oni su uhićeni pod izlikom "vršenja đačke radne  službe u trajanju od 8 tjedana" i vlakom prebačeni u Koprivnicu  i kasnije u tvornicu "Danica" koja je pretvorena u logor.. U taj su logor poslani i drugi Židovi, izbjeglice iz raznih zemalja i Srbi. 

U srpnju 1941. počelo je zatvaranje logora i zatvorenici su odvedeni u logor u Gospiću i odande u druge logore. I logor u Gospiću nije dugo trajao jer je već krajem kolovoza naređeno njegovo zatvaranje, vjerojatno zbog preuzimanja Talijana u zoni II. Došlo je do masovne likvidacije logoraša ili njihovog slanja u druge logore-Jasenovac, Loborgrad (žene) itd.

U jednoj takvoj likvidaciji stradali su i židovski omladinci. Spasilo se (privremeno) samo njih desetak koji su poslani na radove u Gospić. Konačno su preživjeli samo Emil Freundlich i Saša Blivajs  i Božo Schwarz koji je pobjegao iz logora. 

U Zgradi Židovske općine u Zagrebu nalazi se Spomen ploča sa imenima stradalih omladinaca,  a spomen se nalazo i u  "Ghetto Fighhter House" u Izraelu.