Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

29.6.2016. 17:49
Promocija knjige "Tragovimanaših komšija- jevreji u Bosni i hercegovini i Hoilokaust
 

U organizaciji Kulturnog društva M.Š.Freiberger održana je u Židovskoj općini promocija knjige mladih autora Anise Hasanhodžić i Rifeta Rustemovića. Promociju je otvorio predsjednik društva  g. Živko Gruden, 

Promotori su bili, osim autora, još i prof. Heidemarie Uhl iz Akademije nauka Republike Austrije (voditeljica projekta) i  recenzent knjige književnik Rusmir Agačević  te dr. Melita Švob iz Istraživačkog centra CENDO u Židovskj općini u Zagrebu.

 

Odlomke iz knjige je čitala g. Vlatka Bjegović, a pridsustvovai su i  suradnici iz  Državnog arhiva .
Projekt je dio  velikog projekta  Europske unije: "Europa za građane".  


Prema riječima  prof. Uhl, koja je poznata po brojnim istraživanjima kulture sjećanja Holokusta, ova knjiga predstavlja  vrijedan rad nove "generacije sjećanja" .  U knjizi se otkriva nepoznata i zaboravljena  povijest židovskih zajednica u petnaest gradova Bosne i Hercegovine, koje su bile gotovo potpuno uništene u Holokaustu. Knjiga sadrži  mnoge informacije i dokumente  koja će moći koristiti buduća istraživanja. 



Autor Rifet Rustemović govorio je o značenju i interesu koji su istraživanja i knjiga probudili među građanima, osobito među mladima,  što je rezultiralo otvaranjem kolegija na Filozofskom fakultetu u Tuzli, brojnim predavanjima i izložbom.  


Recenzent, književnik  Rusmir Agačević  je sa "Licencia poetica" govorio o " židovskim komšijama". 


Autorica Anisa Rustemović, koja je rođena u Tuzli ,a studirala je i Beču gdje i danas živi, govorila je,   s puno emocija, o svojim istraživanjima i budućim planovim u suradnji sa Akademijom nauka Austrije

 


Na kraju je dr. Melita švob govorila o prvom susretu
sa mladim istraživačima  iz Tuzle ( u kojoj je radila  kao profesor i osnivač  Medicinskog  fakulteta) koji su prije početka projekta  posjetili CENDO.

 Značajan, je  njihov  "minicuozni" rad  i angažirano istraživanje koje je u samo godinu dana rezultiralo izvanrednom knjigom ( oko 450 stranica ) i  dragocjenom dokumentacijom i građom,    koju bi trebalo , u drugom i dopunjenom izdanju knjige,  upotpuniti.   Radi se  o istraživanju događaja kroz  nekoliko stoljeća i političkih režima ( Osmanskog carstva, Austrougarske "okupacije" , Jugoslavije, NDH i Holokausta , poslijeratne Jugoslavije- sve do danas) ,  koji su imali utjecaj na formniranje i život židovskih zajednica i njihovih članova. 



Iako nije bio veliki auditorij, mnogi naši članovi osobito oni koji su porijekom iz Bosne  su emocionalno sudjelovali u diskusiji i susretu .