Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

3.7.2016. 11:40
Umro je Elie Wiesel, Nobelovac, poznati pisac o Holokaustu
 
Sve su židovske novine promijele žalosnu vijesti o smrti poznatog nobelovca Elie Wiesela.


Elie Wiesel, the Holocaust survivor and Nobel laureate who became a leading icon of Holocaust remembrance and a global symbol of conscience, died on Saturday at 87. His death was the result of natural causes, the World Jewish Congress said in a statement.

A philosopher, professor and author of such seminal works of Holocaust literature as “Night” and “Dawn,” Wiesel, perhaps more than any other figure, came to embody the legacy of the Holocaust and the worldwide community of survivors.

Elie Wiesel,  Nobelovac koji je preživio Holokaust bio je vodeća "ikona" sjećanja na Holoakust i  simbol globalne savjesti. Umro je 87 godini prirodnom smrću. Bio je filozof i autor takovih djela  literature o Holokaust kao što je "Noć" i "Zora"i možda je, vie osd svih ostalih, doprinjeo da se prihvati Holokaust i njegovo nasljeđe  te  prihvate zajednice preživjelih širom svijeta...

Država Izrael i židovski narod  oplakuju odlazak Elie Woesela, rekao je premijer Benjamin Netanyahu. Elie, svjetski borac, pokazao je kroz svoju izvanrednu ličnost i sbvoje knjige pobjedu humanosti nad okrutnosti i zločinima. Primio je nebrojene nagrade za svoj rad, a njegova publikacija " Noć" se čita u školama širom Amerike i to  je bila  gotovo pola stoljeća najčitanija knjiga..

Rođen je  1928 u Sigetu u Transilvaniji, koja je tada bila dio Rumunjske. Bio je deportiran, kada je imao 15 godina,  u Auschwitz 1944. zajedno s obitelji, koja je većinom stradala, kao i njegov otac. Oslobođen je 1945. iz Buchenwalda. Studirao je kasnije na Sorbonni  i preselio se u New York krajem 1950-tih gdje je teško živio, radio je kao reposter za nekoliko novina,  i teško  je našao editora za  knjigu "noć",  koja se u početku teško prodavala, jer je u to vrijeme bilo malo interesa da se čuje istina od preživjelih. Krajem 60-tih godina  postao je poznatiji u literaturi o Holokaustu i do kraja života napisao je oko 50 knjiga.....