Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

1.10.2016. 21:12
izlet u Budimpeštu
 

Vratili smo se umorni i zadovoljni sa prekrasnog izleta U Budimpeštu. 


Imali smo zaista lijepo virjeme, odličnu organizaciju za koju je Melita Švob angažirala agenciju "Adriatours", a Židovska općina Zagreb platila prijevoz udobnim autobusom. 

Nažalost nije bila velika grupa, samo nas dvadesetak, ipak je to napor za naše stare kosti, pogotovo nakon putovanja (nekih) u Makedoniju.


Plan putovanja je pažljivo pripremljen tako da se u samo dva dana uspjelo vidjeti veoma mnogo. 

Već prvi dan, nakon ugodne vožnje,  uz stalnog vodiča, nakon smještaja u dobrom hotelu,  pošli  smo na razgledavanje grada . 

Imali smo izvrsnog lokalnog vodiča na hrvatskom jeziku i u kombinaciji autobus-pješke pogledali najznačajnije (a tih je mnogo) objekte i mjesta u gradu.


Navečer smo se susreli sa našom dragom prijateljicom dr. Pesci Katalin iz Budimpešte (bila je i na konferenciji u Zagrebu) koja nas je odvela u nekadašnji Getto u poznati restoran "Kazimir" na izvrsnu večeru. 


Drugog dana smo prošetali gradom, sjeli u poznatu ( i skupu) slasičarnu Gerbeaud (Žarbo), razgledali Židovski muzej- gdje  nas je vodio stariji gospodin- preživjeli Holokausta. 


Razgledali smo  poznatu veliku Dohany sinagogu, groblje, Roul Wallenberg  park sa "žalosnim" memorijalnim drvom te Rumbach sinagogu u  Židovskom kvartu . 

Poslije podne smo, uz šampanjac,  brodom plovili "lijepim plavim Dunavom", brojali mostove i prekrasne zgrade , uz neumornog vodiča i  muziku. 


Večer smo završili   u poznatoj Čardi  gdje smo se divili najvećoj bačvi na svijetu i mnogim  specijalno preuređenim bačvama za goste, uz  večeru, cigansku muziku i folklor. 

Na povratku  kući smo posjetili jezero Balaton, šetali, izvrsno ručali u Kukorica čardi i sretno stigli poslijepodne u Zagreb.